Üreticiliğinizi Artırmanın 7 Stressiz Yolu

Sosyal hayatın getirdikleri, iş yerinin sorumlulukları, bitmesi gereken işler, rekabet ortamı, motivasyon eksikliği ve daha birçok etken verimli ve etkin çalışmamızı engelliyor. Hayatımızın her yanını saran stres, bazen bizi sadece mecbur olduğumuz işleri tamamlamaya ve üretkenliği geri planda bırakmaya zorluyor. Sorumluluklarımızı yerine getirip, proje ve görevlerimizi zamanında tamamlamak için üretkenliğimizi artırmamız gerekiyor. Peki stressiz bir şekilde üretkenliği çoğaltmak mümkün mü? Bu sorunun cevabına ihtiyaç duyan tüm çalışanlar için üretkenliği stressiz bir şekilde artırmanın yollarını bir araya getirdik.

1. Basit Olsun!
Rekabet ortamı bazen sizi gereksiz detaylarla uğraşarak, rakiplerinizden bir adım önde olmak için zorluyor olabilir. Patronunuz her işinde ekstra çaba gösteren çalışanlarını öne çıkartıyor olabilir. Ancak bu duygu ile işin başına geçerseniz, değerli zamanınızı son derece basit bir iş için sabahlarken bulabilirsiniz. Bir işe başlarken ekstra çaba ile işi yüceltmeyi değil, basitçe gerekeni yapmayı aklınıza koyun. Ekstra vaktiniz olursa işinize özel bir dokunuş yaparak öne çıkarabilirsiniz.

2. Dikkat Dağıtıcılardan Uzaklaşın!
Günümüzde öyle çok uyarıcı ile baş etmek zorundayız ki, basit bir işi tamamlamak bile saatler alabiliyor. Televizyondan evdeki ya da iş yerindeki gürültü kaynaklarına, akıllı telefondan internet sörfüne dek birçok dikkat dağıtıcı unsur verimli ve üretken çalışmanın önünü tıkıyor. Bu durumla baş etmek için dikkat dağıtıcı uyaranlardan uzaklaşın. Gerekirse telefonunuzu sessize alın. Odayı terk edin ya da bilgisayar yerine kağıt kalemle çalışın.

3. Görevlerinizi Sınıflandırın!
Organize bir şekilde çalışmak üretkenliğin en büyük gereksinimlerindendir. Bir rapor ile ilgili yapılacak irili ufaklı işler, bir müşteriye gönderilecek mailler ya da sunum için hazırlanacak slaytlar bir arada ve karışık bir şekilde yapılmayı bekliyorsa, enerjinizi boşa harcıyor olabilirsiniz. Yapılacak işlerinizi önce sınıflandırın. Ardından öncelik sırasına göre sıralayın ve çalışmaya bundan sonra başlayın.

4. Beklemeyin!
Eğer üretken biri olmak istiyorsanız işi tamamlamak için son dakikayı beklemeyin. Yapılması gereken iş sizin için büyük bir stres kaynağı ise ve bu yüzden yapmayı sürekli erteliyorsanız emin olun ki işi erteledikçe stresiniz daha da artacaktır. Bu nedenle işe başlamak için beklemeyin ve bir an önce başlayın. Gözünüzü korkutan işlere bir türlü başlamayı beceremiyorsanız böl ve yönet yöntemini deneyebilirsiniz. İşi yapılabilir ve gözünüzü korkutmayacak küçük parçalara bölün. Daha sonra bu parçaları teker teker bitirmek için çalışın. Birden dev bir projenin tamamlandığına şahit olacaksınız.

5. Yardım İsteyin!
Böylesi bir rekabet ortamında iş arkadaşlarınızdan yardım istemek kulağa delilik gibi gelebilir. Ancak elinizdeki iş yükü fazlasıyla ağırsa ve ortaya çıkacak iş istenen kalitede olmayacaksa, iş arkadaşlarınızdan yardım istemek asla yanlış bir adım olmayacaktır. Belli bir konuda uzman iş arkadaşınızdan takıldığınız konuda yardım isteyin. Böylece hem stres seviyenizi düşürün hem de işinizi daha kaliteli hale getirin.

6. Kendinize İyi Bakın!
Üretken ve verimli bir çalışan olmak istiyorsanız kendinize iyi bakın. Doğru ve sağlıklı beslenenin, egzersiz yapın. Ayrıca uykunuza dikkat ederek, yeterince uyuduğunuzdan emin olun. Aşırı kafein alımının kaygı seviyenizi yükselteceğini, aşırı alkol kullanımının zihninize ve bedeninize zarar vereceğini unutmayın. Stres seviyenizi bir de bu uyarıcılar nedeniyle daha da artırmayın.

7. Çalıştığınız Ortamı Güzelleştirin
Çalışma masanız dağınık olduğunda kendinizi daha stresli hissediyor musunuz? Çalışma ortamınızı güzelleştirmek için işe masanızdaki fazlalıklardan kurtularak başlayın. Ofisinize de sizi mutlu edecek ve orada olmaktan zevk almanızı sağlayacak detaylar katın. Örneğin çiçekleri seviyorsanız sizi mutlu eden çiçekler ve her an görebileceğiniz bir ilham panosu gibi detaylarla kendinize sevilebilir ve güzel bir çalışma ortamı yaratın.