Ergenlik Dönemi Terapisi

Ergenlik dönemi bir çok aile için kabus gibi geçen yıllar olarak nitelendirilirken bir çok ailede de oldukça sorunsuz geçmektedir. Ergenlik çağına giren çocuklar bedensel, ruhsal ve psikolojik açıdan köklü değişiklikler yaşarlar. Bu değişikliklerin yaratmış olduğu duygu karmaşası ve benlik kaygısı çocuğun ruhsal açıdan çalkantılarla dolu bir süreç  geçirmesine neden olmaktadır. Ergenlik dönemi hem çocuk hem de ebevenler için oldukça sıkıntılı geçen bir kaç yıldan ibaret olsa da çocuğun geleceğinin şekillenmesinde oldukça büyük rol oynar.

 

Ergenlik döneminde insan çocukluktan çıkar ve birey olmaya başlar. Çocuklukta yaptığı davranışlar birden çok saçma ve utandırıcı gelmeye başlar. Ailenin de bu süreçte yetişkinliğe adım atan çocuklarına halen çocukmuş gibi davranması ergenlik çağındaki kişinin sinirlenmesine, kendisini yeterince anlamamalarıyla alakalı şikayet etmesine yol açar. Çocukluk döneminin bittiği ve artık yetişkinliğe doğru adım atan birey bedensel ve fizyolojik açıdan da farklılıklar yaşar. Vücudu değişen, boyu uzayan, sesi kalınlaşan, sivilceyle dolan yüze sahip bir genç bu değişimlere ayak uydurmaya ve kendi kendine bu durumun utanılacak bir şey olduğunu düşünmesiyle sorunlarını çok daha büyütmeye başlar. Hormonal açıdan da vücudu onu sürekli farklı duygu durumuna sokacak şekilde değişim gösterir. Hormonal dengesizlik bazen çok mutluyken bazen birden sinirlenen veya üzülen bir kişiye dönüştürür ve bu dönüşüm çok kısa sürelerde oluşur.

 

Diğer yandan artık kendisini bir genç olarak değil yetişkin bir birey olarak görmeye başlar. Çocukluğundan çıkmış bir birey gençlik dönemini çok fazla önemsemez ve artık yetişkin olduğunu öne sürerek sınırsız özgürlük istemeye başlar. Kendine göre o artık annesi ve babası gibi bir yetişkindir. Bu yüzden davranışlarını yetişkin gibi olmaya zorlarken düşünceleri ve mantığı halen bir yetişkin olamayan genç bu dönemde oldukça fazla hata yapar. Bu dönemde yapılan hatalar her ne kadar tecrübe olsa da bazen yapılan büyük hatalar yaşamlarında çok ciddi sonuçlara neden olmaktadır.

 

Bu dönemi sağlıklı ve huzurlu bir şekilde atlatmak için ergenlik dönemindeki gencin hayatını, karakterini, geleceğini inşa etmesini yalnızca kendisine bırakmak ya da sürekli kontrol altında tutmaya çalışmak yanlıştır. Aile, evlatlarının artık çocuk olmadığının bilincinde olmalı ancak henüz yetişkin de olmadığını ve dolayısıyla hatalar yapabileceğini gence de anlatmalıdır. Bu süreçte sürekli birlikte hareket etmeleri gerektiğini, kendi kararlarını kendisinin verebileceğini ancak hayatı ve geleceği ile ilgili önemli kararların yetişkin de olsa hiç bir insanın tek başına veremeyeceğini gencin anlayacağı şekilde anlatmak gerekmektedir.

 

Tüm bunlar yapıldığı halde yine de bu dönem çok zor ve problemli geçebilmektedir. Bunun en büyük sebebi anne ve babanın doğru bildiği yanlışları yapması ya da gencin kendi karakter özellikleridir. Bu durumda bu dönemi olabildiğince sakin ve doğru şekilde atlatmak için mutlaka uzman bir kişiden yardım alınması oldukça önemlidir.