Konuşma Bozukluğu Terapisi

Konuşma bozukluğu denilince ilk aklımıza gelen şey kekemeliktir. Ancak bir çok konuşma bozukluğu mevcuttur. Harf söyleyememe, hızlı ve bozuk konuşma gibi bir çok konuşma bozukluğu çeşiti vardır. Kekemelik genellikle başlangıcından altı aya kadar kendiliğinden geçebilen bir konuşma bozukluğudur. Ancak altı ay içerisinde geçmediği takdirde bir uzmandan yardım almak gerekir.

 

Harf söyleyememe bozukluğu ise çocuğun harfleri doğru bir şekilde çıkaramamasından kaynaklanan bir sorundur. Harfleri çıkarmak için ağzın, dudakların, dilin ve dişlerin koordinasyonu gereklidir. Bunlardan birinin ya da bir kaçının doğru şekilde kullanılamaması artikülasyon yani harf söyleyememe problemini meydana getirir. Böyle bir durumda bir uzman yardım alınması gerekmektedir. Çeşitli teknikler kullanılarak yapılan terapilerle bu bozukluk giderilmektedir.

 

Hızlı ve bozuk konuşma bozukluğu, kişinin çok hızlı konuşmasından kaynaklanan ve seslerin düzgün çıkartılamaması, kelimeleri yutme ve heceleri kesme gibi durumların oluşturduğu bir bozukluktur. Genellikle anne ve babanın bu şekilde konuşmasından dolayı çocuk da konuşmayı bu şekilde şekillendirektedir. Ancak bu tamamı için geçerli değildir. Bu bozukluğun giderilmesi için uzman öncelikle çocuğun ne kadar hızlı konuştuğunu farketmesini sağlar. Normal konuşmanın nasıl olması gerektiğini süre tutarak ve ses kaydı alarak karşılaştırma yolu ile çocuğun konuşma sırasındaki hızını görmesini sağlar ve çeşitli tekniklerle konuşmayı olması gerektiği hıza kavuşturur.