Sınav Kaygısı Terapisi

Ülkemiz eğitim sistemi sınavlar üzerine kurulmuş bir sistemdir. Bu sistemde öğrenciler hem birbirleriyle hem de kendileri ile mücade verirler. Birbirleriyle olan mücadeleleri sınava çalışmakla giderilmektedir. Ancak kendileri ile olan mücadeleleri oldukça çetrefilli ve adeta bir labirentin içinde çıkışı bulmak gibidir. 

 

Öğrenciler gerek aile gerek tanıdıklar dolayısıyla kendisi ile ilgili algıları sürekli olarak dert edinir. Yeterince başarılı olamamak, başarısız olunduğunda başkalarının kendisi hakkında ne düşünecekleri ve neler söyleyecekleri sınav kaygısının en büyük nedenidir. Bu süreçte anne ve baba öğrencinin her ne olursa olsun yanında olmalı ve yanında olacaklarını da sürekli belirtmelidirler. Çocuğun elinden geleni yaptığı sürece belirli bir plan ve bu plana uygun çalışma ile başarısız olmasının imkansız olduğu olabildiğince anlatılmalı ve yetersiz olduğu derslere daha çok ağırlık vererek kendine güveninin gelmesi sağlanmalıdır.

 

Tüm bunlar yapıldığı halde sınav kaygısı halen geçmemişse ve bu kaygı büyük sorunlara yol açıyor ve başarı gelmiyorsa bu kaygının altında bir çok neden yatıyor olabilir. Örneğin özgüven problemi olan bir çocuk ne yapılırsa yapılsın sınav kaygısı özgüven problemi çözülmeden geçmeyecektir. Bu yalnızca tek bir nedendir. Bu nedenler çok daha karmaşık ve farklı olabilir. Eğer yapılanlar sonuçsuz kalıyorsa çocuğun bilinçaltında geçmişten gelen sorunların çözülmesi gerekmektedir. Bu durumda mutlaka bir uzmandan yardım alınması gerekmektedir.