Konuşmaya Etkili Başlamak İçin 10 Faydalı Öneri
Sunum yapmaktan korkuyor musunuz?
Bir konuşma hazırlarken nasıl başlayacağınızı bilmediğiniz için bir türlü ilk cümleyi yazamıyor musunuz?
Konuşmalarınızın ilk anından son anına dek izleyicilerin ilgisini üzerinizde tutmak mı istiyorsunuz?
O zaman bu yazı tam size göre! Konuşmaya etkili bir şekilde başlamak için faydalı önerileri sizin için bir araya getirdik:
1. Güncel Olaylara Atıfta Bulunun!
Dinleyicilerinizle hemen yakınlık kurmanın yollarından biri ortak bilgi havuzunuzdan bir bilgiyi paylaşmaktır. Herkesin üzerinde konuştuğu güncel olaylardan birini, gazete manşetlerinden sizi ve konuşmanızı destekleyecek başlıkları izleyici ile paylaşırsanız hızlıca yakınlaşabilir ve dikkatleri üzerinize çekebilirsiniz.
2. Geçmişteki Bir Olaydan Örnek Verin!
Yapacağınız konuşma ne ile ilgili olursa olsun, hemen herkes tarafından bilinen, tarihi bir olay ile benzerlik taşıması yüksek ihtimaldir. Konuşmanızın ana fikrini destekleyen tarihi olayları gözden geçirin. Bu olayı ve olayla ilgili ilginç ayrıntıları, kendi konuşmanıza başlamadan önce herkesin dikkatini çekmek için kullanın.
3. Ünlü Bir İsme Atıfta Bulunun!
Konuşmanızın ana fikrini tamamlayacak bir ünlü var mı? Bu ünlü, geçmişte ya da bugün sizin fikrinizi destekleyen bir açıklamada bulundu mu? Eğer cevabınız evet ise açılış materyalinizi buldunuz demektir. Ünlünün sözlerinden alıntılar yaparak konuşmanızı başlatabilirsiniz.
4. Çarpıcı İstatistikler Paylaşın!
Konuşmanızın ana fikrini daha çarpıcı hale getirecek istatistikler ya da araştırma sonuçları var mı? Konuşmanızın açılışını bu istatistiklerle yapın. İlginç rakamlar ve araştırma sonuçları, kişilerde çarpıcı bir etki yaratır ve konuşmanızı daha ilgili dinlemelerine neden olur.
5. Bir Soru Sorun!
Konuşma konunuz bir soruya cevap mı arıyor? O zaman kişilere üzerinde düşünmeleri gereken, ufuk açıcı bir soru sorarak başlayın. Kişiler sorunun cevabını anlattıklarınızda bulacaklarını düşünerek ya da kendi cevapları ile sizin söylediklerinizi karşılaştırarak daha etkin bir dinleme durumuna geçebilirler.
6. Bir Problemle Başlayın!
Konuşmanızın ana fikri bir problemi çözmeye mi yönelik? Eğer öyleyse dinleyicilerinize bu problemi konuşmanın başlangıcında sorun. Detaylı, çarpıcı ancak uzun ve sıkıcı olmayan bir problem dinleyicilerin ilgisini artıracak ve çözüm önerinizi duymak istemelerine yol açacaktır.
7. Bir Hikaye Anlatın!
Bazen kısa hikayeler ciddi tezler ortaya sunmaktan daha dikkat çekici olabilir. Konuşmanızın ana fikrini kısacık bir sürede ortaya koyan hikayeleri araştırın. Bu hikayenin ilgi çekici ve konuşmanızla paralel olmasına önem gösterin.
8. Kendinizden Bahsedin!
Konuşmaya başladığınızda kendinizle ilgili kısacık bir tanıtım yaptıktan sonra konuşma yaptığınız alan ya da sektör ile ilgili başınızdan geçen ilginç anekdotları dinleyicilerinizle paylaşın. Aynı yollardan geçtiğiniz için mutlaka anlattıklarınızda tanıdık bir yön bulacaklardır. Bu da onların size yakınlık duymasını sağlayacak ve konuşma süresince aranızda bir bağ kurmanıza sebep olacaktır.
9. Dinleyicilerinize İltifat Edin!
Dinleyicilerinizle yakınlaşmanın ve konuşmanıza ilgi duymalarının yollarından biri de onlara iltifat etmenizden geçer. Onlarla birlikte olmaktan mutlu ve gururlu olduğunuzu söylemek dinleyicilerinizi rahatlatır. İltifat ederken önemli olan yapay ve aşırı değil samimi olabilmektedir.
10. Organizasyonu Yapanlara Teşekkür Edin!
Konuşmanız kısa ve etkili olacaksa hikayelere ve örneklere zaman bulamayabilirsiniz. Bu durumda etkili bir giriş için organizasyonu gerçekleştiren kuruluş ve çalışanlara içten bir teşekkür etmek yeterli olacaktır.