Karakterinize Göre Doğru Karar Verme Tüyoları

Şöyle bir düşünün!

Bugün kaç kez karar vermek zorunda kaldınız? Sabah kahvaltısını evde mi yapsam? Dışarıdan bir simitle mi geçiştirsem? Siyah gömleği mi giysem? Mavi bluzu mu? İşlere en zorundan mı başlasam? En kolayından mı? Toplantıya kimi çağırsam? Görüşmeleri yarına mı ertelesem?

Bu liste uzar gider...

Gün içinde en ufağından en büyüğüne defalarca karar vermek zorunda kalıyoruz. Bu kararların sonuçları bazen çok büyük önem taşırken, bazen de anlık ve minik etkiler taşıyor.

Verilecek kararın önemi ne olursa olsun doğru kararı vermek hayatımızı verimli bir şekilde yaşamak açısından önem taşıyor.

Peki, doğru karar nasıl verilir? Karar verirken nelere dikkat etmek gerekir?

Doğru karar vermenin birçok püf noktası olsa da sizin nasıl bir karaktere sahip olduğunuz da karar verme sürecinizi etkiliyor.

Kamuoyunu Yoklayan Biriyseniz;
Önemli bir iş davetine gideceksiniz. Saatlerdir gardırobunuzun önünde elbiselerinize bakıyorsunuz. Kırmızı elbisenizi mi mavi elbisenizi mi giyeceksiniz bir türlü karar veremiyorsunuz. Arkadaşlarınızı, kardeşinizi ve iş arkadaşınızı arayıp fikrini aldınız. O da ne? Aradan bir saat geçti ama hala boş gözlerle gardıroba bakmaya devam ediyorsunuz.

Bu durumdan nasıl kurtulursunuz?
- Kendinize neden güvenmediğinizi düşünün. Daha önce hatalı bir karar vermiş olabilirsiniz. Herkes hatalı karar verir. Bunu unutmayın. Kararınızın sorumluluğunu tek başına almanız gerektiğini ve ne istediğinizi belirlemenin çok önemli olduğunu kendinize hatırlatın.
- Farklı kararlar verirseniz nasıl senaryolarla karşılaşabileceğinizi hayal edin. En kötü ne olabilir? En iyi ne olabilir? Karşılaştırın.
-Eğer hayati bir karar verecekseniz ve yardıma ihtiyacınız varsa gerçek bir uzmana danışın. Evlilik danışmanı, finans uzmanı ya da kariyer koçu! Hedefinize ulaşmakta bazen profesyonel yardım almanın zararı olmaz.

Sürekli Erteleyen Biriyseniz;
Evinizi boyamanız gerekiyor. Ama aylardır öylesine ertelediniz ki bir türlü renge karar veremiyorsunuz.

Bu durumdan nasıl kurtulursunuz?
-Soru sormaya başlayın. İnsanların karar vermeyi sürekli ertelemesinin asıl sebebi, karar vermek için ihtiyaçları olan bilgiyi nasıl toplayacaklarını bilmemeleridir. Eğer elinizdeki seçeneklerin artılarını ve eksilerini bilmiyor ve nasıl öğreneceğinizi kestiremiyorsanız, karar vereceğiniz alandaki uzmanlardan yardım isteyebilirsiniz. Burada mesele evinizi boyamak da olabilir, yatırım yapmak da.
- Teslim tarihi belirleyin. Elinizdeki iş, siz karar vermeyi sürekli ertelediğiniz için gecikiyorsa kendinize bir teslim tarihi belirleyin. Bu teslim tarihine mutlaka uyun ve hiç karar vermemenin tüm risklerden daha kötü olabileceğini aklınızdan çıkarmayın.

Aşırı Temkinli Biriyseniz
Her zaman kendiniz için en güvenli kararı almaya çalışıyorsunuz. Örneğin patronunuz size daha fazla sorumluluk alacağınız bir terfi öneriyor ama siz sonuçlardan emin olamadığınız için bu teklife hayır diyorsunuz.

Bu durumdan nasıl kurtulursunuz?
-Her zaman getirileri hesaplayarak aptalca riskleri akıllıca risklerden ayırın. Eğer en kötü senaryoda bile kazancınız kaybınızdan büyük olacaksa risk almanın doğru olduğunu bilin.
-Değişimi bir tehdit olarak değil fırsat olarak değerlendirin. Yeni bir fikre ısınmak için küçük adımlar atın. Örneğin hiç gitmediğiniz yerlerde yemek yemek ya da daha önce hiç yapmadığınız bir işe gönüllü olmak gibi minimum zararla atlatabileceğiniz girişimlerde bulunun.
- Bulunduğunuz duruma meydan okuyun. Kendinizi şu andaki durumunuzda güvende hissediyor olabilirsiniz. Ancak belki de bu durum sizin yeteneklerinizi köreltiyor olabilir. Daha fazlasını yapma potansiyeliniz varken azla yetinmenize neden oluyor olabilir.

Çok Hızlı Karar Veren Biriyseniz;
Aşırı hızlı ve düşünmeden karar veriyorsunuz. Bir gün sabah araba ilanlarına bakarken, öğle olmadan satıcıyla el sıkışıyorsunuz.

Bu durumdan nasıl kurtulursunuz?
-Ne zaman yavaşlamanız gerektiğini öğrenin. Eğer sıradan bir öğle yemeğini nerede yiyeceğine karar vermek gibi basit şeyler söz konusu ise hızlı karar vermek işe yarayabilir ama büyük meselelerde soluklanmanız gerektiğini unutmayın.
- Sonuçları gözden geçirmek için kendinize zaman tanıyın. Eğer önemli bir karar verecekseniz kendinize en az 24 saat zaman tanıyın.
-Bir arkadaşınızla konuşun. Her zamanki gibi hızlıca verdiğiniz bir kararı uygulamaya koymadan önce güvendiğiniz bir arkadaşınıza kararınızı ve sebeplerinizi açıklayın. Onun size soru sormasına izin verin.

Aşırı Analiz Yapan Biriyseniz;
Aylarca araştırdıktan sonra isteğinize yakın bir ev buldunuz. Ardından konumu, muhiti, ulaşımı ile ilgili raporları okudunuz. Yıllar içinde kazanabileceği değerle ilgili analizleri yaptınız. Her şey iyi gibi ama bir türlü satın almaya yanaşmıyorsunuz.

Bu durumdan nasıl kurtulursunuz?
-Hedefleriniz ve değerlere odaklanın. Sizin için gerçekten önemli olan şeyler konusunda netseniz bunlara yoğunlaşın. Diğer ayrıntıları analiz ederek kararınızı etkilemesine izin vermeyin.
- Ne kadar araştırmanın yeterli olduğunu anlayın. Tüm detayları öğrendiğinizi düşünüyor ama bulduğunuz yeni raporları ve analizleri okumak zorunda olduğunuzu düşünüyorsanız bir dakika durun. Gerçekten daha fazla detaya ihtiyacınız var mı? Bu detaylar sizin fikrinizi değiştirecek mi? Bu soruların cevabını aldıktan sonra kararınızı vermeye yoğunlaşın.