İşteki İlk Gün Psikolojisi

Yeni bir işe başladınız...

İşteki ilk gün nasıl davranmalı? İlk iş gününde nasıl giyinmeli? İnsanlara ve olaylara nasıl yaklaşmalı? Tüm bu sorular beyninizde dönüyor. Bu soruları düşünürken gerginliğiniz gittikçe yükseliyor. İş yerine adım attığınızda zorlukla seçtiğiniz canım kıyafetinizin terden sırılsıklam olduğunu hissediyorsunuz.
Hayır! Sakin olun ve yeni işinizdeki ilk günün size öğrenmeniz için birçok fırsat sunacağını düşünerek rahatlayın.

Hala rahat hissetmiyor musunuz? O zaman işteki ilk gün için öneriler olarak derlediğimiz bu bilgilere göz atın.

1. Aptal gibi gözükmeye hazır olun.
Evet ilk madde biraz can yakıcı. Kabul ediyoruz. Aslında söylemek istediğimiz her şeyi ilk anda anlamamız son derece normal. Ofisteki cihazları kullanmayı, büyük bir şirkette yolunuzu bulmayı, öğle yemeği için nereye gideceğinizi hemen öğrenmeyi beklemeyin. Bu ve bunun gibi şirketten şirkete değişen özellikleri, hangi iş yerinde yeni işe başlarsanız başlayın, öğrenmeniz birkaç haftayı alacaktır. Kendinizi aptal gibi hissedebilirsiniz. Birkaç derin nefes alıp bunun geçici olduğunu kendinize tekrarlayın.

2. Soru sormaktan ve yardım istemekten kaçınmayın.
İnsanlar yardım etmeyi sever. Eğer şanslıysanız, işte ilk gününüz olduğunu bilen herkes size defalarca yardım isteyip istemediğinizi soracaktır. Onlardan tavsiyeler isteyebilirsiniz. Ofisteki durumlara şöyle bir göz atıp, ortadaki durumu kavramaya çalışın. Ofiste tüm konulardan haberdarmış gibi duran kişi kısa bir sürede gözünüze çarpar. O kişiye yaklaşıp tavsiye isteyebilir, iş yeri ve göreviniz hakkında merak ettiklerinizi ona sorabilirsiniz.

3. Tekrarlamak istemediğiniz hiçbir şeyi söylemeyin.
Siz ofiste yenisiniz. Elbette ilk günlerde bazı hatalarınız ve takıldığınız noktalar olacaktır. Bunlar zamanla unutulur ve hiç kimsenin aklına gelmez. Ancak kişisel yaşamınız ya da önceki iş yaşamınızla ilgili özel bilgiler hemen kulaktan kulağa yayılır. Sizin insanlar üzerinde yaratacağınız ilk izlenim için kötü sonuçlar yaratabilir. Bu nedenle ilk günlerde negatif deneyimlerinizi kendinize saklayın. Yoksa aynı şeyleri defalarca tekrarlamak zorunda kalabilirsiniz.

4. Asansör ya da tuvalette konuşmayın.
İlk gün herkesle yeni tanışıyor, belki kötü zaman geçiriyor ve en yakın arkadaşınızı aramak için can atıyor olabilirsiniz. Ya da yeni tanıştığınız iş arkadaşınız size iş yerinin kirli çamaşırlarını anlatıyor, keyifli vakit geçirmenizi sağlıyor olabilir. Ne olursa olsun, sakın bunları asansör ya da tuvalette yapmayın. Orada kimin olduğunu bilemezsiniz. Kariyerinizin hızlı bir şekilde sonlanmasını istemiyorsanız, nerede ne söylediğinize dikkat edin.

5. Herkese arkadaşça yaklaşın
Ofisinizde daha ilk andan kanınızın kaynamadığı kişiler olabilir. Ama herkese arkadaşça davranmanız gerektiğini unutmayın. İlk izlenimin yanıltıcı olabileceğini, bir gün arkadaşça davranmadığınız kişilerin size bir şekilde yardım edebileceğini unutmayın. Herkesle ilk defa tanışıyorsunuz. Belki de yeni iş yerinizdeki kişilerle ileride şahane dostluklar kuracaksınız. İnsanlara gülümseyip gülümsememe arasında kararsız kaldığınızda bunları düşünün.

6. Endişeli olmanız normal, aklınızdan çıkarmayın.
Yeni bir işte çalışmaya başladığınızda, normalde takıntılı olduğunuz şeyler konusunda daha takıntılı olabilirsiniz. Bir işi 2-3 kere kontrol etmeden rahat edemeyen, geç kalmaktan korkan, titiz çalışan biriyseniz yeni bir işe başlamaktan kaynaklanan endişe bu durumları daha da artırabilir. Endişelenmenin son derece normal olduğunu, hatta bu durumun size ekstra konsantrasyon ve enerji sağlayacağını unutmayın.

7. İnsanların iş dışında nasıl biri olduğunuzu öğrenmelerine fırsat verin.
Hobileriniz, gezdiğiniz gördüğünüz yerler, iş yeri etrafında bildiğiniz mekanlar gibi sohbetleri derinleştirebilecek ve insanlarla yakınlaşmanızı sağlayacak detaylar verebilirsiniz. Bu detaylar aşırı kişisel olmadığı ve olumsuz deneyimler içermediği sürece iş arkadaşlarınızla paylaşın. Böylece sizin iş dışında da nasıl biri olduğunuzu anlama fırsatı yaratın.

8. İsimleri ve yüzleri hatırlamak konusunda elinizden gelenin en iyisini yapın.
İsim ya da yüz hafızanız zayıf olabilir. İlk birkaç gün insanlara isimlerini kibar bir şekilde tekrar sormak ve kendi isminizi de hatırlatmakta bir sorun yok. Ancak aradan haftalar geçtiği halde hala bu sorunu yaşıyor, bu konuda zayıf olduğunuzu hissediyorsanız önemli kişilerin resimlerinin ve isimlerinin olduğu bir tablo hazırlayabilir ve pratik yapabilirsiniz.

9. Acaba yanlış bir tercih mi yaptım demek normaldir.
İşteki ilk gününüz her şey çok kötü gidiyor. İş arkadaşlarınız üzerinde istediğiniz ilk izlenimi bırakamadığınızı düşünüyorsunuz. Daha öğlen olmadan birçok hata yaptınız. Birkaç defa anlatıldığı halde ofisteki cihazları doğru çalıştıramıyorsunuz. Eyvah, siz bu iş yeri için uygun değilsiniz... Daha da kötüsü bu iş size uygun değil. Eski işinizi özlüyorsunuz. Büyük bir hata yaptınız. İşten hemen ayrılmanız gerek. Durun! Paniklemeyin. Derin bir nefes alın. Bir iş yerine hemen alışamamanız işin sizin için uygun olmadığı anlamına gelmez. Yeni işinize en az 6 ay süre verin. Hala aynı duygular sizi meşgul ediyorsa yeni bir kariyer planı yapmaya başlayabilirsiniz. Ama unutmayın, ilk günler herkes için zordur.