İşkolik Olmaktan Nasıl Kurtulabilirsiniz?

İş ve yaşam dengesi kurmak, oldukça zorlayıcı olabilir. Ev, çocuk, okul, sosyal hayat gibi sorumlulukların yanı sıra iş hayatının yükü, bizi kontrol altına alabilir. Bazen de kişi tüm vaktini ve enerjisini işine ayırıp sosyal hayatını ihmal edebilir. Özellikle işkolik olarak adlandırılan bu kişilerden biriyseniz, işiniz yüzünden aileniz, eşiniz, çocuklarınız ve dostlarınızla gerilimli anlar yaşamanız olasıdır. İşkolik olmak psikolojik bir rahatsızlık olarak kabul edilmez. Ancak kişinin günlük hayatını sekteye uğratması, bunun bir bağımlılık türü olabileceğine de işaret eder. Peki İşkolik olup olmadığınızı nasıl anlarsınız?

İşkolik Olduğunuzu Gösteren Belirtiler
- İhtiyaç olmadığı halde iş yerinde çok fazla zaman harcamak
- Her boş zamanı kollayarak işe ayırmak
- Tüm yakın çevresinin uyarılarına rağmen işe gereğinden fazla zaman harcamak
- İşten uzaklaştığı ya da uzaklaştırıldığı zaman stres ve endişe yaşamak
- Hobilere ve eğlenceye harcanacak zamanı işe ayırmak
- İşleri tamamlamak ve projeleri bitirmek için uykusuz kalmak
- İşteki başarı konusunda takıntılı olmak
- İşte başarısız olma konusunda yoğun ve şiddetli bir korku duymak
- İşini kaybedeceğine dair paranoyalara sahip olmak
- İş nedeniyle ikili ilişkilerinden kaçmak, uzaklaşmak
- İşi ile ilgili eleştirilerle karşılaştığında aşırı savunmacı olmak
- Duygusal problemler, suçluluk duygusu ya da yaşadığı depresyonla baş etmek için işi kullanmak,
- Ölüm, boşanma ya da maddi sorunlardan kaçmak için işe sığınmak

İşkolik Olmanın Zararları
- İnsomnia gibi uyku bozuklukları
- Fiziksel ve duygusal tükenmişlik hissi
- Kilo alımı
- Depresyon ve anksiyete gibi zihinsel problemler
- Tansiyon gibi strese bağlı sağlık sorunları
- Süreklilik gösteren baş ve karın ağrıları
- Kendini kontrolü kaybetmiş gibi hissetme
- Yaşadıklarından ve hayatından tatmin olmama

İşkolik Olmaktan Nasıl Kurtulursunuz?

- Bir bağımlılıktan kurtulmanın ilk adımı bu bağımlılığı kabul etmektir. İşte gereğinden fazla zaman geçirdiğinizi ve kendi yaşamınızı ihmal ettiğinizi kabul ederek işe başlayın.

- Bedeninizi dinleyin. Eğer gerçekten işinizde mutlu iseniz, iyi uyuyor, iyi hissediyor ve iyi besleniyorsanız iş ve özel hayat dengeniz normaldir. Ancak işkolik iseniz asla tam olarak dinlenemez, kendinizi kolay kolay iyi hissedemezsiniz. İşkolik olmaktan kurtularak bedeninize ve zihninize nasıl bir iyilik yapacağınızı düşünün.

- İşkolikler her zaman kendilerine daha fazla ne yapabilirim diye sorar. Bu soruyu sormayı bir an önce bırakın ve kendinize “neyi yapmasam da olur?” ya da “neyi yapmayı başkasına devredebilirim?” diye sorun.

- İş ve özel hayatınızın arasındaki dengeyi kurmak için arkadaşlarınız, aileniz ve sevdiklerinizle bağlantı kurun. Onlardan ve elbette kendinizden esirgediğiniz zamanı geri verin.

- Başarı sizin için ne ifade ediyor? Çok çalışmak mı? Çok para kazanmak mı? Yoksa her anlamıyla dolu dolu bir hayat yaşamak mı başarı sayılır? Başarı hakkındaki yanlış inançlarınızı değiştirmek, iş ile ilgili kurduğunuz yoğun ilişkiyi gözden geçirmenize yardımcı olacaktır.

- Beklentilerinizi gözden geçirin. Kendiniz ve kariyeriniz için sahip olduğunuz beklentiler gerçek dışı olabilir. Kendinize objektif bir gözle bakmaya çalışın. Gerçekten bu tempoda çalışmaya devam ederseniz kariyer hedefinize ulaşabilecek misiniz? Yoksa bu kendinizi kandırmanın bir yolu mu? Bu soruya dürüstçe cevap verin.

- Dijital dünyadan biraz uzaklaşın. İşten döndüğünüzde, e postaları cevaplamayın, gereksiz bildirimleri kapatın ve sadece evde olduğunuz anlara odaklanmaya çalışın.

- İş ve özel hayatınızı dengelemek için adımlar atın. Örneğin işe uzun zamandır çıkmadığınız tatile çıkarak başlayın. Bu tatil ister kısa ister uzun olsun, tatil boyunca işle ilgilenmemeye gayret edin.


İşkolik olmaktan tüm gayretinize rağmen kurtulamıyorsanız, bir profesyonelle görüşerek destek alabilirsiniz. İş bağımlılığının sizden sağlığınızı, sevdiklerinizi ve mutluluğunuzu çalmasına izin vermeyin.