İş Yerinde Rastlanan Farklı Stres Türleri ve Baş Etme Yolları
Stres hayatımızın her alanında karşılaştığımız bir kavramdır. Sadece olumsuz durumlarda değil, değişme ve alışma gibi süreçleri barındıran olumlu durumlarda da karşımıza çıkar. Özellikle iş yaşamı en çok stresle karşılaştığımız alanların başında gelir. Çünkü iş hayatında yapılan hatalar ya da yaşanan aksaklıklar sadece bizi değil, bazen hiç tanımadığımız kişileri bile etkiler. Bu sorumluluğun baskısı bile başlı başına bir stres kaynağıdır. Peki iş yerinde rastlanan stres türleri nelerdir ve bunlarla nasıl başa çıkılır? Bu soruların cevaplarını sizler için derledik.
Tükenmişlik:
Tükenmişlik kavramı, İngilizce adıyla Burnout, kişinin fiziksel ve duygusal olarak işten dolayı bitkin düştüğü durumu tanımlamak için kullanılır. Tükenmenin nedenleri; yöneticileriniz tarafından ne yaparsanız yapın yeterli bulunmamanız, haksız eleştirilere uğramanız ya da işinizi gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğunuz kaynaklara ulaşamamanız olarak sıralanabilir. Tükenmişlik yaşayan kişiler işte aşırı eleştirel davranabilir, enerjisiz hissedebilir, çalışanlara ve müşterilere karşı tahammülsüz olabilir.
Tükenmişlikle Baş Etme Yolları:
Öncelikle yöneticinizle konuşun. Haksız bir şekilde eleştirilmenin sizde yarattığı etkileri anlatın. İşinizi düzgün yapmak için ihtiyaç duyduğunuz kaynakları iletin. Konuşmadan bu sorunların mucizevi bir şekilde ortadan kalkmayacağını unutmayın.
Akut Stres:
Hemen her çalışan zaman zaman akut stres yaşar. Farklı üzücü durumların neden olduğu stresler, nedeni ortadan kalktıktan sonra yavaş yavaş kaybolur. Örneğin büyük bir projenin tamamlanmasından önce ekipteki herkes stres yaşar ancak projenin teslimiyle birlikte stres de yavaşça kaybolur.
Akut Stresle Baş Etme Yolları:
Akut stres yaşayan kişiler kaslarında gerginlik, mide ağrıları, kalp çarpıntısı hissedebilir. Bu belirtilerle mücadele için rahatlama tekniklerini öğrenebilir, gevşeme egzersizleri, nefes egzersizleri ile stresinizi azaltabilir, yürüyüş yapma, müzik dinleme gibi keyifli aktivitelerden faydalanabilirsiniz.
Korku Temelli Stres:
İş yerinde kötü ve zarar veren bir patron ya da yönetici, işinizi kaybetme korkusu da size stres yaşatır. Özellikle sizi sevmeyen bir patronla çalışmak oldukça zorlayıcı olacaktır.
Korku Temelli Stresle Baş Etme Yolları:
Korku temelli stresi yenmek için öncelikle korkunuzun nedenlerini sıralayın. Önceki performanslarınız yüzünden işten kovulacağınızdan mı korkuyorsunuz? Kendinize bir yol haritası çizin ve hatalardan, düşük performanstan gerçekçi taktiklerle uzaklaşın. Ayrıca yöneticiniz ya da patronunuzla birebir görüşmeler isteyerek kendinizi ifade etmeye çalışın. Korkularınızın nedenlerini ortadan kaldırdıkça stresiniz de son bulacaktır.
Yeni İş Yeri Stresi:
Yeni bir işte çalışmak neredeyse travmatik bir deneyim olabilir. Kişinin hiç tanımadığı bir ortamda var olma çabası büyük bir stres kaynağıdır. Kişi nasıl davranması, nasıl giyinmesi gerektiğini düşünerek hareket edecektir.
Yeni İş Stresiyle Baş Etme Yolları:
Bu stres türü zorlayıcı ve yoğun olsa da geçicidir. Öncelikle bunun farkına varmak gerekir. Elinizden geldiğince sakin ve rahat olmaya gayret edin. İş arkadaşlarınızla bağ kurmaya çaba gösterin.
İş Yeri Çatışmalar:
İş yerinde yöneticilerin ya da diğer iş arkadaşlarınızın zorbalığına uğramak, dedikoduların hedefi olmak iş yeri çatışmalarından birkaçıdır. İş yerinde sürekli yaşanan çatışma sadece strese neden olmaz, iş yerinden ve işinizden soğumanıza ve işteki performansınızda düşüşe yol açar.
İş Yeri Çatışmalarıyla Baş Etme Yolları:
Öncelikle çatışmaya neden olan iş arkadaşınız kim ise onu tespit edin. Dedikoduların, zorbalığın temelini atan kişiyi net olarak biliyor iseniz kendisiyle oturup bu konu üstüne iki yetişkin gibi konuşun. Eğer karşınızdaki kişi duruma olgun bir şekilde yaklaşmıyorsa, bir sonraki adım olarak yöneticinizle konuşabilirsiniz. Sessizlik içinde stres yaşamanın size ve işinize hiçbir faydası yoktur, unutmayın.