İş Yerinde Daha Başarılı Olmak İçin Sahip Olmanız Gereken 4 Alışkanlık
Zeka, eğitim, beceriler...
Kişiyi başarılı kılan daha birçok özellik sayılabilir. Ancak tüm bu özelliklere sahip olmak başarılı olmaya yetmez. Zeki, eğitimli ve becerikli kişiler bile iş dünyasında kendilerini istedikleri noktada göremeyebilir. Başarılı olmanın temelinde bizi biz yapan alışkanlıklarımız yer alır. Bazı alışkanlıklarımızı değiştirerek başarıyı yakalamamız mümkündür.
İşte iş yerinde daha başarılı olmak için sahip olmanız gereken 4 alışkanlığı sizler için bir araya getirdik.
1. Sabahlarınızı Uzatın!
Bir güne nasıl başlarsanız öyle gider. Başarılı kişilerin hayatlarını incelediğimizde öğle olmadan diğerlerinden çok daha fazla iş bitirdiklerini görebiliriz. Sabah rutinini uzatmak, onu daha etkin ve verimli hale getirmeyi alışkanlık haline getirmek başarı için büyük önem taşıyor. Yapılan çalışmalara göre kişiler sabah saatlerinde çok daha verimli çalışıyor. Peki etkin ve verimli bir sabah rutini için neler yapmalı? Öncelikle eğer verimli bir sabah istiyorsanız, ne giyeceğinizi, ne yiyeceğinizi uzun uzun düşünmemelisiniz. Bu kararların bir gece önceden verilmiş olması size bol vakit kazandırır. Ayrıca her sabah egzersiz yapan kişilerin zaman yönetiminde, kişisel performansta avantajlı oldukları gözlenmiştir. Sabahları gün içerisindeki takvime odaklanmak ve bu takvime göre ilerlemek kişinin tüm günü verimli geçirmesini sağlar. Takviminizde hedeflerinize odaklanın. Bu hedefler için görüşeceğiniz kişilere, atacağınız e postalara yapacağınız telefon konuşmalarına göz atın. Sabahları yapacağınız bu çalışma tüm güne hakim olmanızı sağlar ve her adımda kendinize güvenli ve hedef odaklı olmanıza yardımcı olur.
2. Kötü Alışkanlıklarınızı Bırakın!
İyi alışkanlıkları kazanabilmek için kötü alışkanlıklarınızdan kurtulmanız gerekiyor. Herkesin iş hayatını zora sokan kötü alışkanlıkları olabilir. Örneğin akıllı telefonunuza olan bağımlılığınız işinizi sekteye uğratabilir. Ya da uzun molalar sizi işinizden alıkoyabilir. Uzayan öğle yemekleri, günü planlamamak, yapılacak işleri önem sırasına göre değil de öylesine tamamlamak verimliliğinizi ve etkinliğinizi olumsuz yönde etkiler. Öncelikle kendinizdeki kötü alışkanlıkları bulun. İşinizi zamanında tamamlayamamanıza sebep olan alışkanlıklarınızı, zaman yönetiminizi alt üst eden davranışlarınızı keşfedin. Bu davranış ve alışkanlıklardan nasıl kurtulacağınızı anlamaya çalışın. Kötü alışkanlıkları hayatınızdan uzaklaştırdıkça iyi alışkanlıklara yer açacaksınız unutmayın!
3. Planınıza Sadık Kalın!
Küçücük, kısa dönemli ve günlük de olsa hedef belirleme alışkanlığı edinmek başarı için olmazsa olmazlardan biridir. Bir hedef belirleyin ve bu hedefe ulaşmak için bir plan yapın. Planınıza sadık kalırsanız, hedefinize ulaşmış olmakla kalmaz, küçük hedeflerle büyük işlerin üstesinden gelebilirsiniz. Bir planınız olur ve bu plana hakim olursanız, günün hangi saatinde nerede hangi işi yapıyor olacağınızı ve bu görevin hedefinize nasıl katkı sağlayacağını bilirsiniz. Ancak motivasyonunuzu tamamen planınız üzerine kurmayın. Planın her anından keyif almayı ve bazen işlerin planlandığı gibi gitmeyeceğini de aklınızda bulundurun.
4. Liste Yapın!
Eğer bir hedefiniz varsa, bu hedefe ulaşmak için atmanız gereken adımların listesini yapmak hem verimliliğinizi hem de motivasyonunuzu olumlu yönde etkileyecektir. Günlük, haftalık ve aylık listeler yapın. Listedeki görevleri tamamladıkça üzerine bir çizgi çekin. Bir süre sonra liste yapmak ve liste üzerinden yol almak alışkanlığınız haline gelecek ve en büyük projelerde bile sizi sağ salim hedefinize ulaştırabilecektir.