İş Hayatında Başarılı Olmak İçin Kritik Beceriler
Kariyer yolunda başarılı olmak için akıllıca kararlar vermek, adımlar atmak, sıkı çalışmak kadar bazı becerilere sahip olmak da büyük önem taşır. İster bir çalışan olun isterseniz de bir patron, bu özel becerileri geliştirmek işinizde başarılı olmanıza hız kazandıracaktır.
1. Topluluk Önünde Konuşma
Bir topluluk önünde konuşma bazı kişiler için fazlasıyla zorlayıcı olabilir. Bu durum, kişinin çalıştığı sektör her ne olursa olsun dezavantaj yaratabilmektedir. Toplulukların önünde açık, net, ilham verici bir şekilde konuşmak geliştirilebilir bir beceridir. Bu konuda dersler alabilir, drama sınıflarına, konuşma atölyelerine katılabilirsiniz.
2. Kendini Yazıyla İfade Etmek
Özellikle e postaların ve mesajların sıkça kullanıldığı günümüz iş dünyasında kişinin kendini yazıyla ifade etme becerisi büyük önem taşır. Yanlış anlaşılmaların önüne geçmek, sağlıklı bir iletişim kurmak kadar, yapılacak sunumlarda, hazırlanan raporlarda doğru kelimeleri seçmek de başarınız için önem taşır.
3. Kendini Yönetme
Kişinin kendi üstünde söz sahibi olabilmesi sahip olması gereken en önemli becerilerden biridir. Öz disiplin, üretken ve verimli alışkanlıklara sahip olma, organize olabilme ve planları gerçekleştirebilme gibi birçok alt başlığa sahip bu beceriyi geliştirmek başarının ana anahtarıdır.
4. Bağlantı Kurma
Günümüz iş dünyasında en sık dile getirilen şeylerden biri de networking diğer adıyla bağlantılar kurma ve sürdürme olarak öne çıkar. Kişinin networkü ne kadar sağlamsa doğru zamanlarda doğru kişilere ulaşma, yaratıcılık ve yenilikçilik alanlarında gelişmeleri takip etme şansı o denli artacaktır.
5. Kritik Düşünme
Her gün yüzlerce fikir ve bilgi ile karşılaşırız. Bu bilgilerle ne yapacağımız ve başarımıza nasıl katkıda bulunacağımız, kritik düşünme becerimizle ilgilidir. Bilgiyi değerlendirme, içindeki değerli potansiyeli keşfetme, bu potansiyelin anlamını açığa çıkarma ve başka bilgi ya da fikirlerle bir araya getirerek yeni bir şey ortaya koymak, başarımıza hayati katkılar sağlar.
6. Karar Verme
Gün içerisinde irili ufaklı bir çok karar vermek zorundayız. Bu kararlar iş hayatımız üstüne majör ya da minör etkilere sahip olduğu gibi bazen bizi zorlayabilir. Bir karar alırken etraflıca düşünmek önemlidir. Ancak fazla düşünmek ve aşırı analiz yapmak, vakit kaybetmemize de neden olabilir. Bu nedenle karar verme becerilerimizi geliştirmek için çaba harcamamız ve kısa sürede etkili kararlar verme konusunda kendimizi eğitmemiz gerekir.
7. Araştırma
Yıllardır aynı işi yapıyor olsak da her minik detayı ve bilgiyi bilmek imkansızdır. Uzmanlık alanımızda bile bilmediğimiz birçok şeyle karşılaşabiliriz. Bu durumun normal olduğunu kabul etmekle birlikte, ne kadar çok bilgiye sahip olursak o kadar çok hakimiyete de sahip olacağımızı unutmamalıyız. Bunun için alanımızda bol bol araştırma yapmalı ve zaman kaybı yaratmayacak, doğru bilgiye ulaşmamızı sağlayacak araştırma becerilerini öğrenme konusunda kendimize yatırım yapmalıyız.
8. Stres Yönetimi
İş hayatının en zorlayıcı taraflarından biri de üzerimizde yarattığı duygusal strestir. Stres başarılı olabileceğimiz zamanlarda elimizi kolumuzu bağlayabilecek, bizi zora sokacak güçte bir olumsuz etkiye sahip olabilir. Bu nedenle, stres yönetimini öğrenmek, kendimize en uygun rahatlama tekniklerini fark ederek, hayatımızın rutini içine sokmak önemlidir. Kriz anlarında bu beceri hem biz hem de kariyerimiz için hayati önem taşıyacaktır.
9. Matematik ve Muhasebe Bilgisi
İşiniz yaratıcı bir alanda olsa da basit ve temel muhasebe ve matematik becerilerine her zaman ihtiyaç duyacaksınız. Size keyif vermese de işinizin devamlılığı, kazancınızı ve giderlerinizi yönetme gibi alanlarda bilgi sahibi olmak için hem matematik hem de temel muhasebe konularında biraz ders alabilir, temel konseptleri anlamaya çalışabilirsiniz.