İş Görüşmelerinde Sık Yapılan Hatalar
İş başvurularım olumsuz cevaplanıyor.
İş görüşmelerim çok kötü geçiyor.
Birçok vasfım olmasına rağmen iş bulamıyorum.
Bu cümleleri sık sık kuruyorsanız belki de iş görüşmelerinde farkına varmadığınız hatalar yapıyor olabilirsiniz. Bu nedenle de hak ettiğiniz o işi alamıyor, istediğiniz pozisyonda çalışma fırsatını bir türlü yakalayamıyor olabilirsiniz. Bu durumu aşmak isteyenler için iş görüşmelerinde en sık yapılan hataları derledik ve çözüm yollarını bir araya getirdik.
1. Hazırlıklı Olmamak!
İş görüşmesine gitmeden önce firma hakkında bir araştırma yapmamış ve var olan pozisyonla ilgili bilgi sahibi değilseniz, sizinle görüşme yapan kişi bunu kısa bir süre içinde fark eder. Elbette her şeyi bilemeyebilirsiniz ancak en azından bilginiz ve araştırmanız ile sizi işe alacak kişiyi bu işi gerçekten istediğinize ikna etmelisiniz.
2. Heyecansız Olmak!
İş görüşmesine gittiğinizde sizin gibi birçok kişinin işe başvurduğunu aklınızdan çıkarmayın. Her ne kadar kalifiye bir çalışan olsanız da bazen işe başvuran kişinin heyecanı ve isteği daha etkileyici olabilir. Bu nedenle işle ilgilinizi ve isteğinizi yansıtın. Bildiklerinizi ve öğrenmek istediklerinizi, sizinle görüşen kişi ile paylaşın.
3. Yanlış Şeylere Odaklanmak!
İş görüşmelerinde, sizi işe alacak kişiler sizinle ilgili olabildiğince çok öğrenmek isteyeceklerdir. Ancak bunun asıl nedeni sizin işe ve kuruma olan katkınızdır. Bu nedenle kendiniz için yaptığınız planlar ve kariyer yönetiminden ziyade kurum içinde almak istediğiniz rol ve katkıyı anlatmak daha faydalı olacaktır.
4. Kendiyle İlgili Bilgi Sahibi Olmamak!
İş yerinde sizi yönetecek kişi, güçlü ve zayıf olduğunuz yönleri bilmek ister. Bu sorunun sizi test ettiğini düşünerek kenarından dolaşmayın. Gerçekten güçlü olduğunuz noktaları, problem çözme becerilerinizi ve başardığınız işleri paylaşın. Ancak zayıf gördüğünüz ve geliştirmek istediğiniz yönlerinizi de açıkça anlatmaktan kaçınmayın.
5. Dinlememek!
Bazen heyecan bizi ele geçirir ve kendimizi kabul ettirmek için sadece anlatmak isteriz. Ancak bu davranış şekli, hayatın her alanında olduğu gibi iş görüşmelerinde de size kaybettirebilecek bir zayıflıktır. Karşınızdaki kişiyi dinlemeye çalışın ve size ne sorulduğunu, ne anlatıldığını etraflıca anlayın. Hemen cevap vererek kendinizi anlatmanıza gerek yok. Önce etkin dinleyerek anlayın ve sonra konuşmaya başlayın.