Hedef Koymak İçin Doğru Stratejiler

Başarılı olmak için ilk adımımız her zaman kendimizi adayacağımız bir hedef koymaktır. Hedef koymazsak, gideceğimiz yolu bulamaz, yolda karşılaştığımız engellerle savaşacak güçten mahrum kalırız. Hedef koymak motivasyonumuzu artırır, sürekli odaklanarak çalışmamızı sağlar ve uygulayabileceğimiz planlar ve çözüm önerileri sunar. Peki nasıl hedef konulur?

Motivasyonumuz düşmeden ulaşacağımız hedefler koymak için hedefimizin aşağıdaki 5 unsuru taşıması gerekir. Akıllıca hedef koymanın sırrı aslında bu 5 bileşende gizlidir.

Spesifik
Hedefiniz soyut olmamalı ve tek bir noktayı işaret etmelidir. Spesifik hedef koymak için, hedefinizle ilgili kim, ne, nerede, ne zaman, nasıl ve kimlerle sorularını cevaplamaya çalışın.

Ölçülebilir
Hedefinize ulaşmak için, gelişiminizi ve ilerlemenizi hangi araçlarla ölçeceksiniz? Başarılı olup olmadığınızı nasıl göreceksiniz? Planınızda değişiklikler yapmanız gerekiyor mu? Hedefinizin nesnel bir şekilde ölçülebilir olması, aynı zamanda başarılabilir olmasını da sağlayacaktır.

Ulaşılabilir
Koyduğunuz hedef ulaşabileceğiniz ve başarabileceğiniz bir hedef mi? Bazen basit adımlar atmamak için ulaşabileceğimizin çok üstünde ve ötesinde hedefler koyabiliriz. Hedefinizin sizin yetenek ve imkanlarınız dahilinde ulaşılabilir olduğundan emin olun.

Gerçekçilik
Koyduğunuz hedef, gerçekçi ya da hayatınızla ilgili mi? İçinde bulunduğunuz durumda ve şartlarda, hedefinize ulaşabilir misiniz? Yoksa hedefiniz gerçek dışı mı? Bu soruları yanıtlamak doğru hedef koymak için büyük önem taşır.

Zaman Sınırı
Hedefinize ulaşmanız için en önemli unsurlardan biri de zaman sınırı koymaktır. Hedefinizi bilinmeyen bir zaman içinde başarmayı düşündüğünüzde genellikle başarısız olursunuz. Bu nedenle belli bir zaman dilimi içinde bitirebileceğiniz hedefler seçin.

Hedefinizi Belirlemenin Yolları
Hepimiz hayatımızın belli dönemlerinde belli hedeflere sahip oluruz. Bu hedefler sağlık, kariyer, maddiyat ya da eğitimle ilgili olabilir. Hedeflerimiz günlük, aylık ya da yıllık olabilir. Bunun dışında kişisel gelişimimiz ve hobilerimiz için de hedefler koyabiliriz. Örneğin resim yapmayı öğrenmek, bir enstrüman ya da dil konusunda ilerlemek gibi hedefler seçilebilir.

Hedefinizi belirlerken öncelikle nelerden zevk aldığınızı, nelere tutku duyduğunuzu ve ilginizi çeken konuları düşünün. Sizi heyecanlandıran konular hakkında derin düşünerek, her zaman yapmak istediğiniz ama yapamadığınız ya da yapmaya cesaret gösteremediğiniz şeyleri gözden geçirerek hedefinizi belirleyebilirsiniz.

Hedefinizi belirledikten sonra kendinize bazı “neden” soruları sormalısınız. Örneğin bir dil öğrenmek istiyorsanız kendinize;
- Bu dili öğrenmek benim için neden önemli?
- Bu dili öğrenmem ne gibi sonuçlara neden olacak?
- Neden bu sonuca ulaşmayı çok istiyorum?
Sorularını sorup, alacağınız cevaplarla birlikte hedefinizi net olarak belirleyin. Ardından hedefinizi küçük ve ulaşılabilir hedeflere bölün. Bir planlama yapın ve işe koyulun.

Hedefe Ulaşmanın Yolları
Artık hedefinizi belirlediniz. Bu hedefe ulaşmayı gerçekten istiyorsunuz ve duygusal, fiziksel anlamda kendinizi başlamaya hazır hissediyorsunuz. Peki hedefe nasıl ulaşılır? Hedefe ulaşmanızı sağlayacak stratejiler ve ipuçlarını sizler için sıraladık.
- Hedefleriniz için pozitif bir dil bulun. Hedefinize ulaşacağınız yolda karşınıza elbette zorluklar çıkacaktır. Bu zorluklarla karşılaştığınızda negatif düşünme alışkanlığınızdan uzaklaşarak, pozitif bir bakış açısıyla, minnet duyduğunuz şeylere odaklanın.
- Hedef koyarken aslında ulaşacağımız son noktayı da belirlemiş oluruz. Bu nedenle hedefe ulaşmak için attığımız her adımda, aslında hedefe varmadığımızı düşünüp zorlanabiliriz. Hedefe ulaşmanın en önemli yönünün yaptığımız zorlu yolculuk olduğunu unutmamalıyız. Bu nedenle hedefinize olduğu kadar yaşadığınız sürece de odaklanın.
- Spesifik bir plan yapmak, adımlarınızı gerçekçi bir şekilde takip etmek için şarttır. Hedefiniz için başarmanız gereken adımları sıralayın. Her birine bir zaman limiti koyun ve görebileceğiniz bir yere asın. Zaman zaman şartlar nedeniyle listedeki bir maddeyi zamanında bitiremeyebilirsiniz. Bu durumlarda moralinizi bozmayın ve içinde bulunduğunuz şartları düşünerek, yeniden daha sağlıklı ve gerçekçi bir zaman planlaması yapın.