Harika Bir Özgeçmiş Hazırlamak İçin Öneriler

İş başvurularında yüz yüze görüşmeden önce hakkınızdaki ilk izlenimi özgeçmişiniz verir. Özgeçmiş bu nedenle mülakata çağrılmaktaki en önemli etkendir. Peki nasıl özgeçmiş hazırlamanız gerektiğini biliyor musunuz? Sizin için tüm detayları ile özgeçmiş hazırlamanın yollarını bir araya getirdik.

1. Doğru Özgeçmiş Stilini Seçin
Sadece bir çeşit özgeçmiş olduğunu düşünüyorsanız bildiklerinizi gözden geçirin. Birden farklı özgeçmiş stili bulunur ve bu her stil farklı bir kariyer planına uygundur. Kronolojik özgeçmiş stilinde kişinin tüm deneyimleri en yeni başta olmak üzere alt alta listelenir. Kronolojik stildeki özgeçmiş, kişinin başvurduğu görev için belli aşama ve görevlerde yer alması ve bu aşamaları başarıyla bitirmesi gerekiyorsa kullanılması en uygun stildir. İşlevsel özgeçmiş stilinde kişi hiyerarşik bir sıraya uymayan farklı tecrübe ve becerileri en yeni tecrübeler başta olmak üzere alt alta sıralar. İşlevsel özgeçmiş stili daha çok farklı bir alanda çalışmak isteyen kişiler için uygundur. Kişi geçmişte aldığı görevleri, kazandığı tecrübeleri, ve sahip olduğu becerileri aday olduğu işte nasıl kullanacağını anlatan bir paragrafta ekleyebilir. Kombinasyon özgeçmiş stili ise hem kronolojik hem de işlevsel özgeçmiş stillerini bir arada kullanır. Kişi deneyimlerini kronolojik bir sırada sunarken aynı zamanda sahip olduğu becerileri de özgeçmişine ekler. Kombinasyon özgeçmiş stili hem farklı alanda hem de farklı statüde bir işe aday olanlar için uygundur.

2. Neleri Eklemeniz Gerektiğini Bilin
Birçok özgeçmiş gereksiz bilgilerle doluyken birçok özgeçmiş de aday hakkında çok az bilgi verir. Ne az ne de çok bilgi vermek için başvurduğunuz pozisyonu göz önüne alarak doğru bir özgeçmiş hazırlamalısınız. Bu özgeçmişte;
Başlık ve İletişim Bilgileri: İsminiz ve iletişim bilgilerinizin yer alacağı bu kısımda detaylı adres vermenize gerek yok. Belli bir ilçeyi işaret etmek yeterli.

Profesyonel Özet: Bu kısımda en fazla 3 cümle ile pozisyona neden uygun olduğunuzu, deneyimleriniz ve becerileriniz üzerinden özetleyin. Becerileriniz ve başardığınız işleri ön plana çıkarmaya gayret edin.

İş Deneyimi: Bu kısımda farklı unvanlarla yer aldığınız görevleri listeleyin. Ancak her deneyiminizi; Durum, Görev, Aksiyon ve Sonuç olarak ayrıntılamaya çalışın.

Eğitim: Bu kısımda eğitiminizi listeleyin. Eğer okuldan mezun olmanızın üzerinden çok fazla sene geçtiyse, okul başarılarınızı ve not ortalamanızı eklemek özgeçmişinize bir şey katmayacaktır.

Ek Deneyimler: Bu kısımda gönüllü yer aldığınız projeleri, hobilerinizi ve ekstra eğitimlerinizi öne çıkarabilirsiniz. Bazı şirketlerin gönüllü faaliyetleri sevdiğini unutmayın.

3. Tasarım Önemlidir
Özgeçmişiniz sizin hakkınızda doğru şeyleri söylediği gibi sizin için iyi de görünmelidir. Bu yüzden okunabilir, düzgün ve intizamlı bir özgeçmiş hazırlamaya dikkat edin. Metinler 11 puntodan küçük yazılmış olmamalı, sayfa kenarlarındaki boşluklar eşit olmalı, 2 sayfadan uzun veya fazla görsel içeren özgeçmişlerin dikkat dağıttığı da unutulmamalı.

4. Son Dakika Kontrolleri
Özgeçmişinizi hazırladıktan sonra göndermek için acele etmeyin. Öncelikle bilgilerin doğrularını tekrar kontrol edin. İmla ve yazım kurallarına uyduğunuzdan emin olun. Özgeçmiş adını kaydederken çok kısa bir ifade tercih edin.