Endüstri Psikoloğu Nedir ? Ne İş Yapar ?
Endüstri psikoloğunun birden çok tanımı olmakla birlikte genellikle kullanılan terimler; iş psikoloğu, şirket psikoloğu, fabrika psikoloğu, kurum psikoloğu gibi isimlerle bilinirler. Endüstri psiklologları çalıştıkları kurumlarda her şeyin yolunda gitmesi için çalışmalar yapar ve sürekli olarak bilgi toplarlar. Çalışanlarla teker teker konuşur, onların halini hatrını sorar, bir sıkıntıları olup olmadığını anlamaya ve bu problemlere çözümler bulmaya çalışır.
Bu sorunlar bazen özel hayatla ilgili problemler olurken bazen işle alakalı sorunlar olabilmektedir. İşle alakalı en sık karşılaşılan problemler ise iş arkadaşları ya da yöneticilerle olan problemler ya da işin yapılış şekliyle alakalı ya da maaş gibi problemlerle de sıklıkla karşılaşılmaktadır. Bu problemlerin temelinde ise genellikle iletişimsizlik ya da yanlış kurulan iletişimler yatmaktadır. Endüstri psikologları da bu tarz problemlerle ilgili çalışmalar yürütür, yöneticilerle ve işçilerle gerekirse tekrar tekrar görüşüp tüm muhatapların memnun olacağı şekilde çözüme kavuşturur.
Endüstri psikologları yalnızca fabrikalarda, şirketlerde çalışmazlar, çeşitli kurumlarda da çalışmaktadırlar. Özellikle ülkemizde psikologlar genellikle ağırlıklı olarak kurumlarda çalışmaktadırlar. Bu durumun en büyük sebepleri arasında özellikle ülkemizde özel sektör tarafından çok fazla bilinmeyen bu iş dalı doğal olarak kendine bu gibi işletmelerde yer bulamamaktadır. Ancak özellikle fabrikalarda, şirketlerde çalışması gereken psikologlar çalıştığı kurumda bir çok problemi çözüme kavuşturur, verimliliği artırır. İşletmelerde istikrarı ve huzuru sağlamak için çalışan endüstri psikologları bir çok sektörde büyük fark yaratacak işler yapabilir.