Daha Üretken Olmak İçin 4 Özel Teknik

Bir gün içerisinde ne kadar üretken olduğunuzu hiç düşündünüz mü? Vaktinizin ne kadarını gerçekten çalışmak için kullanıyorsunuz? Birçoğumuz iş yerinde ya da evimizde çok çalıştığımızı düşünsek de gün sonunda istediklerimizin çok azını başardığımızı fark ediyoruz. Çünkü zamanımızı nasıl kullanacağımızı bilmiyoruz. Vaktimizi sosyal medya, TV gibi dikkat dağıtıcı unsurlara kaptırıyoruz. Peki nasıl daha üretken ve verimli olabiliriz? İşte bu sorunun cevabını bulmak için 4 özel tekniği sizler için bir araya getirdik.

1. POMODORO TEKNİĞİ
Pomodoro tekniği nedir sorusunu cevaplamak için ilk önce pomodoronun anlamına bakmak gerekiyor. Pomodoro domates anlamına geliyor ve teknik ismini domates şeklindeki mutfak saatinden alıyor. Elbette bu tekniği uygulamak için mutfak saatine ihtiyacınız yok. Zamanlaması ve alarmı olan herhangi bir cihaz ya da uygulama sizin için yeterli.

Pomodoro tekniğinde esas olan 25 dakika boyunca çalışıp 5 dakika boyunca ara vermek. Öncelikle hangi konuda çalışacağınıza karar veriyorsunuz. Ardından saatin alarmını 25 dakika sonraya kuruyorsunuz. 25 dakika boyunca aralıksız çalıştıktan sonra alarmı 5 dakika sonraya kuruyor ve aranız biter bitmez işinizin başına dönüyorsunuz. 4 tur sonunda 15 – 20 dakikalık, uzun bir mola vermeye hak kazanıyorsunuz.

Pomodoro tekniği basit görünse de oldukça etkili, çünkü sadece bir turda farkına varmadan 100 dakika aralıksız çalışmış oluyorsunuz.

2. İLK ÖNCE KURBAĞAYI YE TEKNİĞİ
Gün içerisinde yaptığınız işleri düşünün. Hangilerini kolaylıkla yapıyor, hangilerine başlamakta zorlanıyorsunuz? Başlamakta zorlandığınız işler nedeniyle diğer görevlerinizi de aksattığınız oluyor mu? İşte ilk önce kurbağayı ye tekniği tam da buradan hareketle ortaya çıkmış bir teknik. Brian Tracy tarafından kaleme alınan O Kurbağayı Ye kitabı bu tekniği oldukça etkili bir şekilde aktarıyor.

İlk önce kurbağayı ye tekniğinde sabah ilk yapacağınız şey kurbağayı yemek yani sizi en çok zorlayacak işi, görevi ya da projeyi günün ilk saatlerinde halletmek. Böylece en zor işi yapmanın sizde yarattığı tatmin duygusu ile küçük işlerinizi kolayca halledecek ve erteleme alışkanlığınızdan kurtulacaksınız.

3. ZİNCİRİ ASLA KIRMA TEKNİĞİ
Ünlü komedyen ve oyuncu Jerry Seinfeld tarafından bulunan zinciri asla kırma tekniği hem üretkenliği artırma hem de yeni bir alışkanlık kazanma konusunda büyük bir etkiye sahip.

Peki zinciri asla kırma tekniği nasıl yapılıyor? Öncelikle kendimize bir görev belirliyoruz. Bu her gün yabancı dilde 10 yeni kelime öğrenmek, 10.000 adım atmak, proje için bir sayfa yazı yazmak, bir beceriyi geliştirmek için 1 saat çalışmak gibi bir görev olabilir. Daha sonra bir defter ya da takvim alıyoruz ve her gün bu görevimizi yerinden getirdikten sonra bu deftere ya da takvime not düşüyoruz. Burada ana amaç asla zinciri kırmamak ve her gün bu zinciri devam ettirmek.

4. SINIFLANDIR VE BİTİR TEKNİĞİ
Bu teknik birden çok görevi aynı anda yönetmesi ve bitirmesi gereken kişiler için oldukça ideal bir teknik. Bu teknikteki iki anahtar element kişinin kontrolü ve bakış açısı.

Peki sınıflandır ve bitir tekniğini nasıl kullanıyoruz? Öncelikle yapılacak tüm görevleri bir yapılacaklar listesinde alt alta yazıyoruz. Ardından bu görevlerin hepsinin mutlaka yapılıp yapılması gerektiğini sorguluyoruz. Başkalarına devredilebilir görevleri başkalarına devrediyoruz. Bu sınıflandırmanın sonunda listemizde kalan görevleri, öncelik sırasına, teslim tarihlerine göre sıralıyoruz.

Tüm listemizi son kez gözden geçirdikten sonra dikkat dağıtıcı unsurlardan uzaklaşarak, çalışmaya başlıyoruz. Her görevi bitirdiğimizde listedeki maddenin üstünü çizerek bir sonraki göreve başlıyoruz.