Çalışanlar ve İşverenler İçin Başarı Tavsiyeleri

Bir kurum başarısı, hem işverenlerin hem de çalışanların motivasyonu, aidiyeti ve performansı ile doğru orantılıdır. İş yerinde tek bir tarafın başarılı olması yetmez. Bu nedenle hem çalışanlara hem de işverenlere özel 5 başarı tavsiyesini bu yazımızda bir araya getirdik.

İŞVERENLER İÇİN 5 TAVSİYE
1. Çalışanlarınıza geri bildirim vermek için beklemeyin. Bu konuda resmi olmayan geri bildirimleri periyodik olarak değil tam da gerektiği zamanda yapmak çalışanlarınızın performansını artıracaktır. Gerektiğinde çalışanınıza olumlu ya da olumsuz geri bildirim yapın. Kısa bir mesaj, not ya da eposta işinizi görecektir. Ancak en önemli etkiyi sözlü olarak geri bildirim yaptığınızda sağladığınızı da unutmayın.

2. Dramatik güç gösterilerinden uzak durun. Çalışanlarınızın üstünde otoritenizi pekiştirmek için olur olmaz güç gösterilerine ihtiyacınız yok. Gereksiz tonlamalar, doğru olmayan mekanlarda gösterilen tepkiler ileride işlerinizi daha da zor hale getirecek, tüm çalışanlarda olumsuz bir etkiye neden olacaktır. Bu nedenle otoritenizi dengeli ve zamanında tepkiler vererek kurun.

3. Yönetici ya da patron olmak erdemlerinizi bir kenara koymanız anlamına gelmez. İş yerindeki en önemli erdem ise nezakettir. Çalışanlarınızla konuşurken, problemleri ortadan kaldırırken nezaketi asla elden bırakmayın. Ayrıca, çalışanlarınızın motivasyonunu ve aidiyetini artırmak için küçük ve nazik jestler yapmayı da unutmayın.

4. Performans değerlendirmelerini düzenli bir hale getirin. Çalışanlar yaptıkları işlerin değerinin fark edildiğini görmek isterler. Ayrıca hangi konularda nasıl çalıştıklarını, hangi alanlarda iyileştirilmeleri gerektiğini de anlamak isterler. Bu nedenle sadece yıllık değerlendirmeler değil, daha kısa süreli düzenli performans değerlendirmeleri yapın ve çalışanlarınızın yaptıklarını takdir ettiğinizi göstermekten kaçınmayın.

5. Tutumunuza dikkat edin. Her patronun farklı bir yönetim anlayışı vardır ve yönetim stiliniz tamamen sizi ilgilendirir. Ancak yönetim anlayışınızı gerçekleştirirken çalışanlarınıza olan yaklaşımınıza ve gösterdiğiniz tutuma dikkat edin. Kurumunuzun ihtiyaçları ile bireylere duymanız gereken saygıyı dengelemeyi bilin.

ÇALIŞANLAR İÇİN 5 TAVSİYE
1. Bir projenin ardından nasıl bir iş çıkardığınızı bilmek sizin hakkınızdır. Bu nedenle bu konuda geri bildirim almak konusunda çekingen davranmayın. Yöneticinize ya da patronunuza proje süresince ortaya koyduğunuz performans ve iyileştirmeniz gereken yönler hakkında sorular sorun. Yöneticilerin meşgul olduğu için bazen bu konuyu atlayabileceğini unutmayın. Siz ilk adımı atarak iletişim yollarını açık tutun.

2. Eğer çalıştığınız şirket, işe başladığınız şirketten farklı bir kulvara doğru yola koyulduysa ve gelecek planları içerisinde siz yoksanız bu durumu hızla değerlendirin. Sizi işten çıkarmalarına dek beklemeyin. Kariyerinizin kaderini şirketin kaderine bağlamayın.

3. İş yerinde patronun dalkavuğunu hiç kimse sevmez. Ancak bir iş yerinde başarılı olmak için yöneticilerin ve patronun isteklerinin farkında olmak ve onları mutlu edecek performans göstermek önemlidir. İş yerinde kibar, yardımsever ve işbirlikçi olmaya çalışın.

4. Performansınızla ilgili yapılan değerlendirmeleri dikkate alın. Yıllık değerlendirmelerde karşılaşabileceğiniz negatif yorumları ve değerlendirmeleri objektif bir şekilde düşünün. Yöneticiniz yanılıyor olabilir. Ancak siz de olumlu bir performans göstermemiş olabilirsiniz. Değerlendirmeleri ciddi bir şekilde gözden geçirerek, haklı ve haksız yönlerini düşünün, kendinizde değişim yaratmanız gerekiyorsa harekete geçin. Size haksızlık ediliyorsa bu durumu yöneticiniz ile konuşabilir, anlaşılmadığınızda kariyer değişimi düşünebilirsiniz.

5. İçgüdülerimiz çoğu kez bize doğruyu söyler. Profesyonel hayatta içgüdülere yer yok gibi görünse de içinizden gelen sese kulak verin. İş yerinde yaşadığını kaygılar ve endişelerle başa çıkamıyor, farklı bir arayışa girmek istiyor ancak cesaret edemiyorsanız, düşüncelerinize kulak verin.