Çalışan Eğitimi İçin Faydalı Öneriler

Çalışanların eğitimi, kurumların başarısı için büyük önem taşır. Ancak en iyi çalışan eğitimi metodundan bahsedilemez. Çünkü her sektör, her departman ve her çalışan için farklı bir eğitim metodu vardır. Bu nedenle çalışanlar için en iyisini seçmek bazen zorlayıcı olabilir. Bu nedenle bu yazımızda, sizin için birden çok eğitim metodunu bir araya getirerek, çalışan eğitimi konusunda fikirlerinizi zenginleştirmeyi ve seçeneklerinizi çoğaltmayı hedefledik.

Geleneksel Eğitim Metotları
1. Sınıf Bazlı Eğitim Programları
Geleneksel bir eğitim metodu olan sınıf eğitiminde bir eğitmen ve fiziksel olarak burada bulunan çalışanlar yer alır. Çalışanlara eğitmen tarafından slaytlar ve sunumlar aracılığıyla bilgiler sunulur. Özellikle kurum politikasıyla ilgili bilgiler ya da iş örnekleri konusunda bilgi vermek için oldukça verimli bir yöntemdir. Ayrıca birçok kişi aynı anda birden çok bilgiye sınıf eğitimi metoduyla ulaşabilir. Sınıf yönteminin dezavantajı ise eğitim için kullanılacak fiziksel mekanın giderleri, ulaşım ve yemek masrafları olarak sayılabilir. Bazı çalışanlar bu eğitim metodunu sıkıcı bulabilir.

2. İnteraktif Eğitim
Geleneksel yöntemler arasında en efektif metotlardan biri olan interaktif eğitimde çalışan pasif değil aktif bir konumda olur. Eğitim ve öğrenme sürecine dahildir. Bu tür eğitimlerde, çalışanlar, simülasyonlar, senaryolar, rol yapma, testler ya da oyunlarla eğitim alırlar. Çalışanlar yeni beceriler edinirken bu becerileri olası senaryolarda ve var olan simülasyonlarda kullanma pratiği şansına da sahip olurlar. Ancak bu metot bazen fazla zaman kaybına neden olabilmektedir.

3. Çalışırken Eğitim
Bu tür eğitimde, çalışan oyunlarla değil gerçek hayatla öğrenir. Bir işi yaparken, gerçek bir proje üstünde çalışırken aynı zamanda kullanması gereken becerileri, işi ile ilgili bilgileri de kazanır. Bu eğitim metodu en efektif metotlardan biridir. Ancak çalışan için oldukça stresli olabilmekte ve fazla zaman harcamasını gerektirebilmektedir.

Modern Eğitim Metotları
1. Sosyal Öğrenme
Çalışanlara özel modern eğitim metotlarından ilki olan sosyal öğrenme, kişinin diğerlerini izleyerek, gözlemleyerek öğrenmesini ifade eder. Birçok işletme için uygun bir model olsa da, bu eğitim modelini yapılandırmak oldukça zordur. Ayrıca çalışanın gelişimini takip etmek, ölçmek ve kontrol etmek de yöneticiler için zorlayıcı olacaktır. Ancak sosyal öğrenme modeli ile çalışan problem çözme becerilerini iyileştirebilir, kendi sınırlarının ötesine geçebilir.

2. Online Eğitim
Günümüzde en sık kullanılan eğitim modellerinden biri online eğitimdir. Çalışanlar, kendileri için düzenlenmiş, kursları, webinarlar ve videoları takip edebilir, kendilerine sunulan bilgiler yine online olarak test edilebilir. Maddi olarak yatırıma ihtiyaç isteyen bu model ile çalışan ihtiyacı olan bilgileri hızlıca alabilir, bir yandan çalışıp bir yandan eğitimine devam edebilir.

İş Yeri İçin Doğru Eğitim Metodu Nasıl Seçilir?
- Öncelikle eğitim programınızın amacını gözden geçirin. Neden çalışanlarınıza bu eğitimi vermek istiyorsunuz? Çalışanınızın eğitiminden ne kazanmasını istiyorsunuz? Örneğin eğer amacınız çalışanlarınıza müşteri ilişkileri politikasını anlatmak ise sizin için en kolay ve efektif yol sınıf bazlı eğitim metodu olacaktır. Ancak amacınız müdürlerinize iş yerindeki çatışmaları çözme becerileri kazandırmak ise sınıf eğitimi işinize yaramayacaktır. Bunun yerine interaktif eğitim modelini seçerek, müdürlerinizin olası senaryo ve rol yapma oyunları ile bu becerilerini geliştirebilirsiniz.

- Eğitimi kimler alacak sorusunu net bir şekilde cevaplamalısınız. Eğitimi alacak kişilerin demografik özelliklerinden, kıdemli olup olmamalarına, yaptıkları işin karakteristik özelliklerinden bireysel ya da toplu eğitim seçeneklerine dek tüm detayları düşünmelisiniz.

Eğer çalışanlarınızın daha iyi ve başarılı olmasını istiyor, eğitimleri konusunda verimli kararlar almak istiyorsanız Konya kurumsal psikolojik destek merkezi Psikon Terapi ile birlikte çalışabilirsiniz. Bizi hemen arayın.