Belirsiz Durumlarda Kendine Güvenen Bir Lider Nasıl Olunur?
Liderlikle ilgili en çok sorulan sorulardan biri, liderliğin doğuştan gelen bir özellik olup olmadığıdır. Tıpkı bu soru gibi, belirsiz durumlarla baş etme ve liderlik özelliğini devam ettirmekte de kişinin gerekli özellikleri sonradan edinip edinilemeyeceği merak edilir.
Bu sorunun iki cevabı var. Belirsiz durumlarda liderlik özelliğini devam ettirmek ve kendine güvenli bir lider olmak hem doğuştan getirilen bir özelliktir hem de kendine güven bir alışkanlık olarak sonradan inşa edilerek kazanılabilir.
Yıkıcı ve belirsiz durumlarda kendine güvenini muhafaza etmek zor değildir. Önemli olan durumlarla nasıl baş edileceğini bilmek ve doğru yöntemleri öğrenerek alışkanlık haline getirmektir. Belirsiz durumlarda kendinize güveninizi muhafaza etmeniz için gereken alışkanlıkları sizin için derledik.
Özsaygı Önem Taşır
Özsaygı ve özgüven aynı şey değildir. Özsaygı daha derin ve sarsılmaz bir parçamızdır. Yüksek özsaygı en zor durumlarda bile kendimize olan güvenimizin sarsılmasını engeller. Özsaygı kendinizi ne kadar sevdiğiniz ile ilişkilidir. Buradaki sevgi, içi boş bir kendini beğenmişliği değil kendinize ve yeteneklerinize verdiğiniz değeri, kendinize duyduğunuz inanç ve saygıyı işaret eder. Bu nedenle özgüveninizi hep sağlam tutmak için özsaygınızı geliştirmek önem taşır.
Hayatı Değerlerinize Uygun Yaşayın
Eğer özsaygınızı geliştirmek istiyorsanız hayatınızı değerlerinize uygun bir şekilde yaşayın. İnançları ve değerleri konusunda açık ve net olan kişiler değerlerine ters şeyleri reddeder ve bunun için kendilerine saygı duyarlar. ancak neyin değerli olduğunu tam olarak bilmeyen kişiler seçim yaparken zaman kaybetmenin yanı sıra özsaygılarını da zedelerler. Bu nedenle değerlerinizi ve inançlarınızı ön planda tutun. Eylemleriniz ve duygularınızı tutarlı kılarak kendinizi her zaman önemli ve değerli hissedin.
Cesur Olun
Belirsiz durumlarda kendine güvenen bir lider olmak için cesaretle davranmayı öğrenin. Kendinize hayatın en küçük ve önemsiz görünen anlarında bile aslında risk aldığınızı hatırlatın. Karşıdan karşıya geçmek küçük bir risk, yatırım yapmak büyük bir risk olsa da her ikisinin de sonuçları olduğunu bilin. Risklerinizi hesaplamayı ve olası sonuçlarla baş etmeyi farklı senaryolarla düşünün. Çözüm yollarınızı bu senaryolar üzerinde geliştirin. Olası kötü sonuçlarda pratik yaptığınız bu sistemin size faydası olacağını unutmayın.
Akıllıca Riskler Alın
Her işte ve seçimde riskler olduğunu artık biliyorsunuz. O zaman iş dünyasında riskleri öngörme ve analiz etmeyi hedefleyin. Ortaya çıkan riskleri nasıl bertaraf edeceğinizi hesaplayın. Akıllıca risk alma becerinizi geliştirmek için korkularınızın üzerine gidin. Yapmaktan korktuğunuz seçimleri küçük adımlarla hayata geçirerek kendinizi bu konuda geliştirin. Birkaç kez korkularınızı yenerseniz kendinize olan güveninin artacağından emin olabilirsiniz.
Eksikliklerinizin Farkına Varın
Kendine güvenmek her şeyi yapabileceğine inanmak değildir. Kendine güvenmenin en önemli adımlarından biri eksikliklerinin ve kusurlarının farkında olmak, daha da önemlisi bu eksikliklerle nasıl başa çıkacağını bilmektir. Eksikliklerinizi bilmek sizin olası problemlere önceden hazırlıklı olmanızı sağlar. Bu nedenle eksikliklerinizi bilirseniz belirsiz durumlarda nasıl davranmanız gerektiğini de diğer kişilere göre daha kolay kavrayıp harekete geçebilirsiniz.