Başarılı Patronlardan 10 Profesyonel Tavsiye

Patron kelimesi bazen çalışanlar üzerinde tatsız bir etki yaratsa da bazı patronlar çalışanlar için unutulmaz olur. Bu patronlar, çalışanlar için can sıkıcı otorite figürleri değil, gerçekten onları geliştiren, yönlendiren akıl hocalarıdır. Başarılı bir patron olmanın yolu da sadece işi değil, çalışanlarını da ilerletmekten ve bir üst noktaya taşımaktan geçer. Alanlarında söz sahibi, başarılı ve iyi 10 patronun profesyonel tavsiyesini sizler için derledik.

1. İşinizi Sahiplenin
Patronunuz bazen sizden çok az bilginiz olan bir konuda bir projeyi tamamlamanızı isteyebilir. Bu konuda onun sizi yönlendirmesini istemek yerine, neler yapabileceğinizi keşfe çıkın. Size verilen görevi sahiplenin ve bitirmek için kaynakları araştırarak kendinizi geliştirin.

2. Hedefi Unutmayın
Profesyonel olmanın en önemli adımlarından biri işinize duygularınızı karıştırmamaktır. Bazen haklı olduğunuzda karşınızdaki kişiyi bu duruma ikna etmek için uğraşabilirsiniz. Özellikle müşteri şikayetleri söz konusu olduğunda bir adım geri atın ve hedefinizi hatırlayarak duygularınızı geri plana alın.

3. Daha Fazla Dinleyin
İş yerinde bazen kendimizi ifade etmenin ve iletişim kurmanın yolunun daha çok konuşmaktan geçtiğini düşünebiliriz. Aslında iletişim kurmanın ve sağlıklı bir bilgi akışını sağlamanın yolu, daha fazla konuşmaktan değil daha fazla dinlemekten ve karşınızdaki kişiyi anlamaktan geçiyor.

4. İsteklerinizi Açıkça İfade Edin
İşte başarılı olmanın yolu istediklerinizi açıkça ifade etmenizden geçiyor. İster bir indirim, ister bir görev, isterse bir pazarlık söz konusu olsun, eğer istediklerinizi elde etmek istiyorsanız isteklerinizi dile getirmeli, bu yollar iletişim kurduğunuz herkesle derin bir bağ kurmalısınız.

5. Nedenlerin Altını Çizin
Bir çalışana belli bir görev verdiğinizde, tamamlaması gereken projenin neden önemli olduğunu ve kuruluşa nasıl bir katkıda bulunacağını mutlaka anlatın. Bu çalışanınızın yapacağı işin değerini kavramasını, yaptığı işin değeri ile kendisine daha çok güvenmesi ve işine olan bağlılık ve aidiyet duygusunun artmasını sağlayacaktır.

6. İşleri Doğru Kişilere Verin
Bazılarımız işi kendimiz tamamlamadığımız sürece iyi olmadığına inanırız. Bu inanç bizi kısa süreli işlerde rahatlatsa da uzun süre sağlıklı bir şekilde sürdürülecek bir yönetim şekli değildir. İşleri doğru kişilere yönlendirmeyi ve başkalarına yaptırmayı en kısa sürede öğrenmekte büyük bir fayda vardır.

7. Merakınızı Kaybetmeyin
Çalışanlarınızın kaygı seviyesini düşürmek ve motivasyonlarını yükseltmek isterseniz mutlaka meraklı olun. Çalışanınız ve yaptığı şeylerle ilgili içten sorularınızı sorarak onu motive edebilir, aranızda daha yakın bir ilişki oluşmasını sağlayabilirsiniz.

8. Not Defterinizi Unutmayın
Başarılı bir patron olmak aynı zamanda birden çok kişiyi ve projeyi aynı anda idare edebilmeyi de yanında getirir. Tüm bu detayları aklınızda tutmanız zor olabilir. Aklınıza yeni bir fikir geldiğinde, sormanız gereken soruları hatırladığınızda, bir görüşmenin ardından konuşmanıza dair detayları anımsamak istediğinizde not defteriniz sizin en yakın arkadaşınız olacaktır.

9. Vazgeçilmez Olun
İş yerine gitmediğinizde eksikliğiniz hissediliyor mu? Yoksa sizin yeriniz kolayca doldurulabiliyor mu? İş yerinize gerçekten değer katmak, işinizle ve çalışmanızla öne çıkmak için vazgeçilmez olmalısınız. Bunun için yapabileceğiniz en kolay şey alanınızda kendinizi eğitmeniz ve sektördeki en son yeniliklerden haberdar olarak uygulamaları öğrenmenizdir.

10. Sarsılmaz Bir Network Sahibi Olun
İster başarılı bir çalışan ister çığır açan bir patron olmak isteyin sizi başarıya taşıyacak önemli etkenlerden biri de sahip olduğunuz networktür. Alanınızla ilişkili farklı meslek gruplarından ve sektörlerden birçok kişinin bir telefon uzağınızda olması işinizi kolayca büyütmeniz için faydalıdır. Sahip olduğunuz network, hangi şirkette hangi pozisyonda çalışırsanız çalışın sizin sürekli aktif olmanızı sağlar.