7 Adımda Zamanınızı Doğru Yöneterek Kendinize Olan Güveninizi Artırın!

Zamanı doğru yönetmek, kişinin kendine olan güvenini artırmasında en önemli etkenlerden biridir. Zamanını doğru kullanmayan kişiler hedeflerinden uzaklaşır. Hedeflerinden uzaklaşmak kişinin hevesini, enerjisini kırar ve günlük hayat kalitesini bozar. Kişi kendine güveni azaltan bir yaşam biçimine sahip olur. Kişinin kendine güvenini artırması için hayatını ve zamanını etkin bir şekilde kontrol ettiğini bilmesi gerekir. Doğru zaman yönetimi ile kendinize güveninizi artırmanın yollarını sizin için derledik.

1. Erteleme Alışkanlığınızı Yenin!
Bir işi ertelediğinizde tamamlanmamış işleriniz katlanarak artar. Yapılması gereken onca işin karşısında kendinizi aciz hisseder ve güveninizi zedelersiniz. Bu erteleme alışkanlığından kurtulmak için harekete geçin ve önleminizi önceden alın. Hafta boyunca karşılaşacağınız beş büyük erteleme davranışınızı önceden tahmin edin ve listeleyin. Bu erteleme davranışı için neler yapacağınıza karar verin ve erteleyeceğinizden emin olduğunuz işleri ilk önce yapmayı hedefleyin. Her işi tamamladığınızda işi bitirmenin sizde ve güveninizde yaratacağı olumlu etkiyi hayal bile edemeyeceksiniz.

2. Değersiz Aktivitelerden Uzak Durun!
Bir gün boyunca hiçbir şey yapmadan vakit geçirdiğiniz oldu mu? Gün sonunda yatağa girerken kendinizi suçladınız mı? Bu durum genellikle, TV izlemek, sosyal medyada gezinmek, internette ilgisiz konuları araştırmak, olumsuz insanlarla sohbet etmek gibi size ve kişiliğinize hiçbir katkısı olmayan aktivitelerle günü geçirmekten kaynaklanır. Bu değersiz aktivitelerden kurtulmak için kendinize günlük hedefler koyun. Mesela o gün TV izlememeyi, sosyal medyaya girmemeyi hedefleyin. Mesaj grupları sizi çok oyalıyorsa sessize alın.

3. Her Zaman Yapacak Bir Şey Bulun!
Zamanı boş geçirmek ve tembellik etmek insanların hemen uyum sağlayıp alışabildiği durumlardandır. Ancak bu durumlar kişinin kendine olan güvenini zedeler. Bu nedenle elinizde hiçbir iş olmasa bile kendinize yapacak bir şeyler bulun. Aciliyeti olmayan ev işleri, tamirler, alışveriş, makale ya da kitap okumak gibi size katkı sağlayacak meşguliyetler edinin.

4. Bağımlılıklarınızdan Kurtulun!
Bağımlılıklar hem günlük hayatınızdaki değerli zamanı çalar hem de bir bağımlılığa sahip olduğunuzu bilmek özgüveninizi ve özsaygınızı olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle sigara, alkol ve hatta size zarar veren kişilerle arkadaşlık etmek gibi kötü alışkanlıklarınızdan bir an önce kurtulmaya çalışın.

5. Vazgeçmemek İçin Ulaşılabilir Hedefler Koyun!
Bir işin büyüklüğü sizi o işi ertelemeye ve hatta tamamlamamaya itebilir. Bu durumda yapacağınız en başarılı yöntem büyük projeleri bir seferde halledilebilecek küçük hedeflere bölmektir. Projenizi ele alın. Önce orta boy hedeflere ardından küçük hedeflere bölün ve küçük hedefleri tamamlamaya başlayın. Gözünüzde büyüyen projenin kolayca tamamlanmasına şaşıracaksınız.

6. Kendinizi Cesaretlendirin!
Yapılacak onca iş, tamamlanacak bir süre görev olmasına rağmen kendinizde tüm bunlara yetecek cesareti göremiyor olabilirsiniz. Bu durumun hemen herkesin başına geldiğini unutmayın. Kendinizi cesaretlendirmek için tamamladığınız her hedeften sonra kendinizi ve çabanızı takdir edin. Kendinize olumlu telkinde bulunun.

7. Başkalarına Yardım Edin!
Başkalarına yardım etmek sizin kendinize olan güveninizi artırmak için en faydalı yollardan biridir. Size kendinizin işe yarar biri olduğunuzu ve işleri tamamlamakta etkin olabildiğinizi hatırlatır. Ayrıca gönüllü aktivitelerde çalışmak zamanınızı boşa geçirmekten her halükarda daha iyidir.