15 Başarılı Yöneticiden Konsantrasyon Problemini Aşmanın Yolları

Upuzun bir yapılacak listeniz var ama bir türlü konsantre olamadığınız için işler birikmeye siz de gittikçe büyüyen iş yükü altında ezilmeye mi başlıyorsunuz?
Konsantrasyonunuzu yoğunlaştırmak ve odaklanma problemlerinizi aşmak için dünyanın başarılı yöneticilerinden tavsiyeleri sizin için derledik:

1. Gelen Kutunuz İşlerinizi Yapmanıza Engel Olmasın!
Her Pazartesi o hafta tamamlanması gereken öncelikli işleri sıralamak ve ana amaç olarak bunları tamamlamak, sürekli gelen e postaların yapılacak listenize dönüşmesini engellemek için harika bir yol olabilir.

2. İşleri Küçük Parçalara Bölün!
Bazen iş planında çok büyük projeleri aynı zamanda tamamlanmak zorunda kalabilirsiniz. Bu durumlarda işin büyüklüğü odaklanmanıza engel olabilir. İşi küçük yapılabilir parçalara bölüp tek tek halletmek odaklanmayı kolaylaştırır.

3. Her Seferinde Tek Şeyle İlgilenin!
Eğer aynı anda birden çok işi bitirmeye çalışıyorsanız bu alışkanlığı hemen bırakın. Her seferinde belli bir süreliğine tek bir şeyle ilgilenir, bu iş bittikten sonra diğer işlere yönelirseniz dikkatiniz dağılmaz.

4. Dışarı Çıkın!
İş yaparken odaklanma problemi yaşıyorsanız mola verin, dışarı çıkın ve kısa bir süreliğine işten uzaklaşın. Küçük bir yürüyüş iş başına döndüğünüzde daha kolay odaklanmanızı sağlar.

5. Bölümlere Ayırın!
İşinizi yaparken birden çok dış etken dikkatinizi dağıtıyorsa, çalışma saatlerinizi bölümlere ayırın. Örneğin ilk önce gelen kutunuzdaki tüm postaları cevaplamak için 1 saat ayırın. E postaları cevaplayana kadar başka bir işle ilgilenmeyin.

6. Egzersiz Yapın!
Düzenli egzersiz yapmak hem fiziksel hem de zihinsel sağlık için önemlidir. Egzersiz yapan kişiler, odaklanma konusunda da daha başarılı olmaktadır.

7. Hedefinizi Unutmayın!
Yoğunlaşmaktan çalışmaktan yorulduğunuzda yaptığınız şeyin sizi ana hedefinize yaklaştırdığını hatırlayın. Böylece motivasyonunuzu koruyarak, odaklanma probleminizi aşabilirsiniz.

8. Telefonunuzdan Uzaklaşın!
Akıllı telefonlar ve bu telefonda bulunan uygulamalar hepimizin çok vaktini aldığı gibi dikkat dağıtarak odaklanmamıza da olumsuz etkide bulunuyor. Bu nedenle çalışırken telefonunuzdan uzaklaşın ya da bildirimleri sessize alın.

9. Kulaklıkları Takın!
İş yerindeki kişiler de odaklanmamıza engel olan etkenler arasında yer alıyor. Dış etkenlerden olabildiğince uzak kalmak için ise odaklanmaya yardımcı bir müzik ve kulaklık büyük önem taşıyor.

10. En Büyük İşi İlk Önce Yapın!
Birçok işimizin arasında hemen iş yükü hem de önemi ile oldukça büyük olan başlıkları çalışmanın başında halletmek, diğer küçük işleri kolaylaştırmanın yanı sıra odaklanma problemine de yardımcı oluyor.

11. Kendinize İyi Baktığınıza Emin Olun!
Kişinin odaklanmasında çevresel ve psikolojik faktörler gibi fiziksel faktörler de önemlidir. İyi bir uyku almamak, dinlenmemek ya da doğru ve sağlıklı beslenmemek odaklanma problemi yaşamanıza neden olabilir.

12. Şimdi Olmaz Demeyi Öğrenin!
Bazen birden çok şeyi aynı anda yapmak isteyebilir, bu nedenle gelen tekliflere hayır dememek için kabul edebiliriz. Bu da önümüzdeki tüm işlere daha az odaklanmamıza neden olur. O yüzden hayır diyemiyorsak, şimdi olmaz demeyi öğrenmeliyiz.

13. At Gözlükleri Takın!
At yarışlarında atlara gözlük takılmasının en önemli sebebi odaklanma sorunu yaşamalarını önlemektir. Bu nedenle hedefe kilitlenin ve her seferinde hedefinize yaklaşmak için adım atın. Etrafınızdaki dikkat dağıtıcı unsurları görmezden gelin.

14. Derin Düşünmeyi Öğrenin!
TV, bilgisayar, tablet ve telefon... Günümüzün her anı derin düşünmemizi engelleyen ekranlarla karşı karşıyayız. Derin düşünmeyi öğrenmek için bizi derin düşüncelerden uzak tutan ekranlardan uzaklaşmak, park ya da açık hava mekanlarında sadece yürümek ve düşünmek önemli bir yoldur.

15. Her Fırsatın Ardından Koşmayın!
Bazen hedeflerimiz belli iken hiç beklenmedik bir fırsat ile karşılaşabiliriz. Bu fırsatlar genellikle bizi halihazırda var olan konsantrasyon durumumuzdan çıkarır ve bir süre sonra işler yürümez hale gelebilir. Bu nedenle her fırsatın peşinden koşmak iyi bir fikir değildir.