15 Adımda Sunum Becerilerinizi İyileştirin

Sunumlar, profesyonel iş yaşamında sık sık üstlenmek durumunda kaldığımız bir sorumluluktur. Bir sunum, birden çok amaca hizmet edebilir. Bazı sunumlar dinleyicileri bilgilendirmek, bazı sunumlar istek yaratmak, bazı sunumlar ikna etmek için kullanılır. Amacı ne olursa olsun, sunumları iyileştirmek bizim elimizdedir. Sunumlarınızı iyileştirip, amacınıza ulaşmanızı sağlayacak adımları sizler için derledik.

Bol Bol Sunum izleyin.
İyi bir sunum yapmak istiyorsanız bol bol sunum izleyin. Günümüzde özellikle internet üzerinden çok başarılı sunumları izleme ve ilham alma şansına sahipsiniz.

Pozitif Düşünün
Pozitif düşünmek kulağa klişe bir tabir olarak gelse de sunum yapmadan önce sunumunuzun pozitif geçeceğini düşünmek, olumlu bir deneyim yaşamanıza neden olacaktır.

Amacınızı Belirleyin
Her sunumun bir amacı olduğunu ilk başta da belirtmiştik. Sunumunuzun amacını net olarak belirleyin ve bu amaca ulaşmak için kullanacağınız materyalleri dikkatli bir şekilde seçin. Gereksiz bilgileri ve ilgisiz konuları sunum metninize iliştirmeyin.

İyi Bir Başlangıç Yapın
Sunum metninizi hazırlarken iyi bir başlangıç yaptığınızdan emin olun. En etkileyici başlangıçlar, bir video ya da görsel kullanmaktan, ilginç istatistikler paylaşmaktan ya da izleyicilerinize onları şaşırtıp, zihinlerini açacak sorular sormakla mümkündür.

Eğlenceyi Unutmayın
Her sunum espri ve neşeli detayları kaldırmayabilir. Ancak konunuz uygun ise eğlenceli birkaç bilgiyi nefes alma araları için sunum metninize ekleyin.

Zamanı Dikkatli Kullanın
Sunum metniniz ile size ayrılan sunum süresi uyumlu mu? Size ayrılan vakitte her istediğinizi anlatabilecek misiniz? Hangi bilgileri metnin dışında bırakabilirsiniz? Zamanınızı iyi ve etkin kullanmak için bu soruların cevabını bulun.

Pratik Yapın
Sunum metnini hazırladıktan sonra yapmanız gereken en önemli şey bol bol pratik yapmaktır. Bazı cümleler metin üzerinde iyi görünse de sunum esnasında zorlayıcı ve yapay durabilir. Pratik yaparak hem konuşmanızı doğallaştırabilir hem de metninize daha hakim olabilirsiniz.

Mekanı Tanıyın
Sunum yapacağınız yeri bir gün önceden gidip görmek ve mekana aşinalık kazanmak sizi ertesi gün için hazırlayacak önemli faktörlerden biridir. Sunumdan önce mutlaka gidip, sunum yapacağınız yeri görmeye çalışın.

Egzersiz Yapın
Sunum sabahında biraz harekete ne dersiniz? Egzersiz yapmak sizi ve ruh halinizi sunuma hazırlamakta oldukça etkilidir. Egzersiz sayesinde endorfin salgılamanıza ve kaygı seviyenizi düşürmenize yardımcı olacaktır.

Erkenci Olun
Geç kalmak ya da geç kalma endişesi, sunum öncesi stres seviyemizi istemediğimiz kadar artıracaktır. Bu durumu yaşamamak için sunum yapacağınız mekana erken gelin. Ayrıca erken gelerek, gerekli cihazların kontrollerini sağlayabileceğinizi ve olası bir olumsuzluğu ortadan kaldırabileceğinizi unutmayın.

Selam Verin
Sunuma başladınız. İlk yapacağınız şey kendinizi kısacık tanıtmak ve izleyicileri gülümseyerek selamlamak olmalıdır. Böylece izleyiciler sizinle yakın bir ilişki kurup, kolayca benimseyeceklerdir.

Vücut Dilinize Dikkat Edin
Elleri kavuşturmak, ciddi bir ifade ve çatık kaşlar sempatik görünmenize engel olur. Kollarınızı olabildiğince açık, omuzlarınızı dik tutmaya özen gösterin. Vücudunuz içe doğru kapanık değil, izleyicilere doğru açık olsun. Ayrıca gülümsemeyi de ihmal etmeyin.

İzleyicileriniz Dostunuzdur
İnsanlar genellikle sunum yapan kişiye karşı dostça ve sempatik bir tutuma sahiptir. Bu nedenle hata yaptığınızda herkesin size sırtını döneceğini düşünmeyin ve izleyicilerinizi dost kabul ederek işe başlayın.

İzleyicilere Fikirlerini Sorun
İzleyicilerle iletişim kurmanın yolu onlara fikirlerini sormaktan geçer. Sunum her ne kadar tek yönlü bir iletişim şekli gibi görünse de her zaman böyle olmak zorunda değildir. Sunumunuzu bitirdiğinizde izleyicilerinize neler düşündüklerini sorabilir, soruları varsa bunları cevaplayabilirsiniz.

Bilmediğinizi Kabullenin
Sunum esnasında ya da sonrasında size yöneltilebilecek sorular için bilmediğiniz cevaplar olabilir. Bu durumla karşılaştığınızda yarım yamalak bilgi vermek yerine bu konudaki gelişmeleri bilmediğinizi, son ve güncel bilgileri öğrenip ileteceğinizi belirtin.